Супа од КОСТИЈУ И ЦРНИ ЛУК на ЛИСТИ! Намирнице које у рекордном року јачају имунитет, предлог НУТРИЦИОНИСТЕ
За јачање имунитета важан је одмор, хидратација, као и правилна исхрана.
О уносу витамина и правилних намирница обично водимо рачуна када се разболимо. Тада покушавамо "инстант" да ојачамо имунитет, а препорука лекара је да нам здрава исхрана буде свакодневна рутина.
Специјалиста, струковни нутрициониста-дијететичар Јована Срејић Ферлуга откирла о које навике у исхрани слабе имуни систем.
БУРЕК ПИТА по бакином рецепту - Спрема се од домаћих кора, преукусна је и хрскава (ВИДЕО)
ЛЕКАР УПОЗОРАВА - Ово је симптом је да нешто НИЈЕ У РЕДУ са ЗДРАВЉЕМ, навика на коју многи не обраћају пажњу
- Превелик унос простих угљених хидрата (белог брашна и шећера), недовољан унос течности, превелик унос рафинисаних и хидрогенизованих уља (кукурузно, канола, сунцокретово, сојино уље, уље семена памука) - каже Ферлуга и истиче да треба уносити намирнице које јачају имуни одговор организма.
- Треба уносити поврће из породице купусњача (карфиол, броколи, прокељ, купус, кељ, рен, келераба). Ова група поврћа богата је антиканцерогеним, биолошки активним једињењима изоцијанатима. Такође, и намирнице које су извори омега 3 масноћа: риба северних хладних мора, ланено семе, чиа семе и ораси - тврди она и подсећа колико је важно да уносимо храну која је богата витаминима.
- Храна која је извор витамина Ц: Цитруси, киви, Бобичасто воће (малине, купине, боровнице, бруснице, јагоде, рибизле), паприка, першун, спанаћ, кељ, броколи, прокељ.
- Цинк: црвено месо, морски плодови, махунарке, семенке, језграсто воће
- Антиоксиданти (вит Ц, витамин Е, бета кротен, Селен, Цинк)
- Витамин Д је такође веома значајан нутритивни елемент, који јача кости, утиче на добро расположење, али и на здравље и функционалност целог организма. Како крећу топли дани можемо да се ослонимо на излагање Сунцу.
Пробиотици су спадају у добре бактерије јер користе организму да буде здрав. Они нису само неопходни за здравље црева, већ и за наше целокупно здравље.
Храна која јача имуни систем
- Супа од костију: богата је витаминима и минералима и делује умирујуће на респираторна стања
- Бели лук: може да смањити упалу, ојача ваш имуни систем како би се ефикасно борио против инфекција
- Црни лук: као и бели лук моћан је борац против инфекција, који јача имуни систем и смањује упалу
- Јабуково сирће, има снажно дезинфекционо дејство, чак и према најотпорнијим бактеријским сојевима и вирусима. Користите га за зачињавање салата или припрему напитака
- Авокадо, маслине и маслиново уље које је сјајан извор мононезасицћених здравих масти које су изузетно значајне за имуни систем
Зачини ће много јела учинити укуснијим, али они и благотворно делују на имуни систем, а посебно ђумбир који је један од најмоћнијих зачина који помаже у смањењу упале, јачању имунитета, смањењу грлобоље и смањењу нивоа бола, али и куркума коју можете додати у потаже, лимунаду чај или воћни смути.
Зачинске биљке као што су рузмарин, оригано, босиљак, тимијан, додајте у салате и користите за маринирање и зачињавање меса.
За јачање имунитета уносите и чајеве од ђумбира, матичњака (лемон балм), маслачка, чај од ехинацее...