Supa od KOSTIJU I CRNI LUK na LISTI! Namirnice koje u rekordnom roku jačaju imunitet, predlog NUTRICIONISTE
Za jačanje imuniteta važan je odmor, hidratacija, kao i pravilna ishrana.
O unosu vitamina i pravilnih namirnica obično vodimo računa kada se razbolimo. Tada pokušavamo "instant" da ojačamo imunitet, a preporuka lekara je da nam zdrava ishrana bude svakodnevna rutina.
Specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga otkirla o koje navike u ishrani slabe imuni sistem.
BUREK PITA po bakinom receptu - Sprema se od domaćih kora, preukusna je i hrskava (VIDEO)
LEKAR UPOZORAVA - Ovo je simptom je da nešto NIJE U REDU sa ZDRAVLJEM, navika na koju mnogi ne obraćaju pažnju
- Prevelik unos prostih ugljenih hidrata (belog brašna i šećera), nedovoljan unos tečnosti, prevelik unos rafinisanih i hidrogenizovanih ulja (kukuruzno, kanola, suncokretovo, sojino ulje, ulje semena pamuka) - kaže Ferluga i ističe da treba unositi namirnice koje jačaju imuni odgovor organizma.
- Treba unositi povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Takođe, i namirnice koje su izvori omega 3 masnoća: riba severnih hladnih mora, laneno seme, čia seme i orasi - tvrdi ona i podseća koliko je važno da unosimo hranu koja je bogata vitaminima.
- Hrana koja je izvor vitamina C: Citrusi, kivi, Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode, ribizle), paprika, peršun, spanać, kelj, brokoli, prokelj.
- Cink: crveno meso, morski plodovi, mahunarke, semenke, jezgrasto voće
- Antioksidanti (vit C, vitamin E, beta kroten, Selen, Cink)
- Vitamin D je takođe veoma značajan nutritivni element, koji jača kosti, utiče na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost celog organizma. Kako kreću topli dani možemo da se oslonimo na izlaganje Suncu.
Probiotici su spadaju u dobre bakterije jer koriste organizmu da bude zdrav. Oni nisu samo neophodni za zdravlje creva, već i za naše celokupno zdravlje.
Hrana koja jača imuni sistem
- Supa od kostiju: bogata je vitaminima i mineralima i deluje umirujuće na respiratorna stanja
- Beli luk: može da smanjiti upalu, ojača vaš imuni sistem kako bi se efikasno borio protiv infekcija
- Crni luk: kao i beli luk moćan je borac protiv infekcija, koji jača imuni sistem i smanjuje upalu
- Jabukovo sirće, ima snažno dezinfekciono dejstvo, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. Koristite ga za začinjavanje salata ili pripremu napitaka
- Avokado, masline i maslinovo ulje koje je sjajan izvor mononezasicćenih zdravih masti koje su izuzetno značajne za imuni sistem
Začini će mnogo jela učiniti ukusnijim, ali oni i blagotvorno deluju na imuni sistem, a posebno đumbir koji je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju grlobolje i smanjenju nivoa bola, ali i kurkuma koju možete dodati u potaže, limunadu čaj ili voćni smuti.
Začinske biljke kao što su ruzmarin, origano, bosiljak, timijan, dodajte u salate i koristite za mariniranje i začinjavanje mesa.
Za jačanje imuniteta unosite i čajeve od đumbira, matičnjaka (lemon balm), maslačka, čaj od ehinacee...