СВЕ СТЕ РАДИЛИ ПОГРЕШНО: Ево савета како да скувате ПИРИНАЧ који неће бити ГЊЕЦАВ!
На одређену количину пиринча иде тачно одређена количина воде, а пре кувања морате припремити пиринач.
Уколико волите да имате пиринач као прилог уз неко јело, али волите пиринач који је растресит и не лепи се, најбоље је да узмете посебну врсту, а зове се басмати.
Код кувања пиринча вреди правило да на једну шољицу (отприлике 250 милилитара) пиринча иду две шољице воде. Две шољице пиринча довољне су за двоје, а четири за четворо људи.
Пре кувања, пиринач треба опрати како би нестале све нечистоће и како би се смањио скроб који се отпушта у току кувања и чини га лепљивим. Неколико пута мењајте воду и перите пиринач, све док воде не буде кристално чиста након прања.
Припрема:
Први корак до савршеног пиринча јесте пржење на уљу. Загрејте уље и додајте пиринач те пропржите док не добије жућкасту боју.
Након тога налијете воду и посолите.
Чим пиринач проври, лонац поклопите и смањите ватру.
Кувајте око 25 минута док пиринач сасвим не омекша.