Три витамина најважнија за ИЗГРАДЊУ ИМУНИТЕТА - Налазе се у намирницама прилагођеним за исхрану у току зиме
Први корак у јачању имунитета је здрава исхрана. Право је време да порадите на овоме и заштитите се од вируса. Три витамина су од кључног значаја за изградњу имунитета, а поред рибе налазе се у кивију, бобичастом воћу, броколију и купусу између осталог.
Током хладних зимских месеци имунитет нам је често ослабљен, па смо подложнији многим сезонским инфекцијама. Зато је важно да се потрудите да једете што разноврснију храну, а два витамина и један минерал су нарочито важни:
Потрудите се да током зиме једете што више протеина и хране богате витамином Д. Овај витамин нам је неоподан за регулисање имуног система, за раст и развој, за здраве кости и за још много процеса у нашем телу. Пошто га наша кожа производи под утицајем сунца, а током зимских месеци га нема довољно, зато своју исхрану морамо појачати намирницама богатим витамином Д.
![kuvano vino](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/12/16/shutterstock_2175884151.jpg?itok=m6lIxasK)
Једини АЛКОХОЛ који има више ПРЕДНОСТИ него мана, ако се поштују ПРЕПОРУКЕ - Додајте ОВО и спустиће ХОЛЕСТЕРОЛ истог тренутка!
![Marija-Å erifoviÄ](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/84136/marija-serifovic_foto_srbijadanasmilana_pavkovic_10.jpeg?itok=pZmqujcS)
Маријина БЕБА изазвала БЕЗБРОЈ ПИТАЊА - Ембриолог открива да ли је СУРОГАЦИЈА ДОЗВОЉЕНА у Србији, ПЛАЋА ли се СУРОГАТ МАЈКАМА и да ли је то ЕТИЧКИ ОПРАВДАНО
То су масне рибе попут лососа, харинге, сардине, туне. Осим у риби, витамина Д има у јајима, обогаћеном млеку, јунетини, телећој џигерици. Уколико и даље немате оптималну дозу овог витамина у крви, што се може проверити анализама, консултујте се с лекаром око избора суплементације
Појачајте унос витамина Ц како бисте додатно ојачали свој одбрамбени систем и омогућавали апсорпцију гвожђа. Један од начина је повећан унос витмина Ц.
Њега највише има у агрумима (лимун, поморанџа, грејпфрут), у кивију, бобичастом воћу, броколију, прокељи, карфиолу, паприци, купусу...Трудите се да ове намирнице једете што свежије, непосредно након куповине и да их што мање термички обрађујете како би изгубиле што мање овог драгоценог витамина. Једна поморанџа, на пример, обезбедиће вам око 60 одсто дневних потреба за витамином Ц.
Осим витамина Ц, у велику улогу има и минерал цинк. Највише је заступљен у црвеном месу, јајима, млеку, неглазираним зрнима житарица, у пшеничним клицама, спанаћу, махунаркама, остригама, у семенкама бундеве, лана и сунцокрета, у бадемима, орасима…
На пример, 100 г говедине обезбедиће вам 50 одсто дневних потреба за цинком.