СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Пробиотици се разликују - пажљиво бирајте
Успоставите равнотежу у свом организму.
Добре бактерије чине око 90% микроба који живе у нашим цревима. Али многи фактори попут исхране, стреса, разних болести, као и примене одређених лекова, пре свега антибиотика, могу да поремете равнотежу микробиоте.
Нарушавање равнотеже има негативне последице на здравље човека, па су многе болести повезане управо са губитком равнотеже цревне микробиоте, као што су дијареје различитог порекла, инфекција Клостридиом, синдром нервозних црева, запаљенске болести црева, карцином, гојазност, дијабетес мелитус тип 2, метаболички синдром, алергије, астма итд. Због тога се препоручују пробиотици, како би се омогућило успостављање равнотеже у стомаку.
Међутим, поставља се питање како да одаберемо прави, кад на тржишту постоји преко 100 пробиотика? Одговор смо потражили од проф. др сц. Браниславе Миљковић, шефа Катедре за фармакокинетику и клиничку фармацију на Фармацеутском факултету, Универзитета у Београду, и аутора "Смерница за правилну употребу пробиотских препарата".
Шта треба да знамо кад бирамо пробиотик?
Пре свега, неопходан је правилан избор пробиотских култура, а то значи да треба бирати оне производе који садрже пробиотике за које постоје клинички докази о ефикасности. Такође, приликом избора битно је да ли се пробиотик користи за превенцију или је подршка терапији већ постојећег здравственог проблема. Ако причамо о конкретним примерима најбоље је испитана ефикасност и безбедност пробиотске гљивице Saccharomyces боулардии и пробиотских бактерија из рода Lactobacillus (нпр. Lactobacillus рхамносус GG, Lactobacillus плантарум...).
Милијарде бактерија у једној капсули - да ли је то превише?
Као што је доза лека важна за ефекат терапије, тако исто је потребно да пробиотски сојеви буду унети у довољним количинама како би имали позитиван ефекат на здравље домаћина. С обзиром да су пробиотици живи микроогранизми, њихов број у препарату временом опада. Зато је веома важно да број пробиотских култура приказан на паковању буде изражен у милијардама. Такође је важно да на паковању буде означен број микроорганизама на крају рока употребе пробиотика, а не у тренутку производње. На тај начин, произвођач гарантује да ће пробиотик бити ефикасан до истека рока употребе. Овај податак на паковању можете наћи као ЦФУ (енгл. Colony-Forming Унитс).
С обзиром на то да су пробиотици заправо живи микроорганизми осетљиви на кисеоник и влагу, важно је бирати пробиотике који имају адекватну унутрашњу и спољашњу амбалажу. Максималну заштиту пробиотских култура имају они пробиотици који поред блистера - у коме је обично у једној табли упаковано по 10 капсула, имају и додатну заштиту. У питању је иновативна технологија која омогућава да се блистери пакују у трослојну кесицу испуњену инертним гасом ( а-TECH), па се и на тај начин додатно штите осетљиви микроорганизми од штетних спољашњих услова.
Оно што је такође изузетно важно је и да пробиотске културе у саставу производа буду отпорне на деловање желудачне киселине и жучних соли. Овај критеријум је веома значајан јер је циљно место деловања пробиотика управо у цревима, па пробиотици морају имати способност да непромењени прођу код киселу средину желуца.
С обзиром на то да се пробиотици користе годинама уназад, шта вас је подстакло да баш сада напишете смернице?
На тржишту је велики број пробиотика и корисници су често збуњени када треба да направе избор. Важно је да се зна да нису сви пробиотски препарати исти. Када се за избор одговарајућег пробиотика обратите фармацеуту, он би требало да, узимајући у обзир све наведене значајне критеријуме, одабере препарат који је оптималан за конкретно здравствено стање. Смернице за фармацеуте за оптималну примену пробиотских препарата засноване су на најновијим доказима о њиховој ефикасности и безбедности, па за циљ имају да пруже подршку колегама који раде у апотекама да са сигурношћу одаберу и препоруче одговарајући препарат у складу са потребама корисника.
Погледајте видео.