ЗНАТЕ ЛИ ШТА САДРЖИ КОНЗЕРВА САРДИНЕ? Лекар објаснио, ево шта уносите у организам са изузетно малом количином
Уколико сте се некада када сте у брзини потегли за конзервираном храном, између осталог, сардином, питали колико је то добро за ваше здравље, ево одговора.
Постоји храна која је у конзерви добра, а и дуже траје. Конзервирање храну одржава свежом и јестивом, поготово ону која је склона развоју разних патогена, а у процесу конзервирања намирнице пролазе и процес стерилизације.
Нутрициониста др Џес Кординг каже да је, према мишљењу струке, најздравија конзервирана храна су сардине, али и друга конзервирана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтева дугу припрему или кување.
Како објашњава, примена конзервиране рибе у исхрани има бројне здравствене предности.
"Конзервиране сардине обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свежа није доступна", рекла је др Кординг.
Када једемо сардине, додаје др Кординг, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце.
Стручњаци препоручују две до три порције конзервиране рибе недељно, помешано са тестенином или самостално, а можете их додати и разним салатама.
Једна порција сардине од око 75 грама садржи отприлике:
- 191 калорија
- 22,7 грама протеина
- 10,5 грама масти
- 8,2 микрограма витамина Б12
- 48,5 микрограма селена
- 250 јединица витамина Д
- 451 милиграм фосфора
- 351 милиграм калцијума
- 4,8 милиграма ниацина
- 2,7 милиграма гвожђа
- 365 милиграма калијума
- 35,9 милиграма магнезијума
- 0,2 милиграма бакра
- 1,9 милиграма витамина Е
- 0,2 милиграма витамина Б6
- 1,2 милиграма цинка
1. Обилују Омега 3-масним киселинама
Сардине су један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултира побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести.
Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности. Такође, повољно делују на здравље срца, а доказано је да снижавају ниво холестерола и триглицерида.
2. Чува здравље костију
Због велике количине калцијума, сардине могу да вам помогну да сачувате здравље костију.
3. Чува здравље тироиде жлезде
Селен и јод су у синергији и основни су састав сардине. Селен је неопходан за добар рад тироидне жлезде.
4. Обезбеђује телу довољну количину витамина Б12
Недостатак витамина Б12 може изазвати симптоме попут оштећења нерава, оштећења менталне функције, потешкоће у снабдевању ћелија кисеоником и хронични умор. Редовном конзумацијом сардине, надоместићете недостатак овог витамина који је кључан за правилно функционисање целог организма.
5. Смањује апетит
Врло храњива намирница која ће вам обезбедити осећај ситости и до неколико сати.