Pijaca Smederevski đeram: Omiljeno mesto mladih mušterija! (FOTO)
Skoro na samoj sredini Bulevara Kralja Aleksandra, nekako svakom usputna i blizu, pijaca Smederevski đeram jedna je od najpopularnijih u gradu.
Najuređenija pijaca
Ova stara predratna pijaca oduvek je bila jedna od najuređenijih u gradu. Pijaca Smederevski đeram smeštena je na opštini Zvezdara i na njoj se snabdevaju stanovnici Đerma, Crvenog krsta, Bulbudera, ali i mnogi drugi Beograđani kojima je Đeram omiljena pijaca.
U rano proleće, pijaca Đeram izgleda posebno lepo. Tezge su pune zeleniša, mladih rotkvica, mladog luka, različitih sorti zelene salate, blitve, zelja, kopriva, sremuša... Ono po čemu je ova pijaca naročito karakteristična jeste po tome što se na njoj uvek može naći najlepše sveže cveće. Tako je i u rano proleće, kada je Đeram prepun cveća, najviše narcisa i lala, pa se gotovo na svakoj tezgi pored prolećnjeg povrća žuti i poneki buket narcisa iz bašte. Možda je baš zato pijaca Smederevski đeram najlepša baš u proleće.
Svi koji redovno idu po svome omiljeno voće i povrće baš na Đeram sigurno poznaju uvek nasmejanu i vedru Nadicu Petrović iz Begaljice. Nadica je na Smederevskom đermu već 5 godina, a njena porodica pre svega bavi se proizvodnjom voća, ali je na pijaci preko cele godine. Pored voća gazdinstvo Petrović ima i dva plastenika u kojima proizvodi prolećno povrće, kako bi tezga bila puna i pre nego što sazre prvo voće.
Nadicinu kajsiju izvoze u Rusiju
Na Nadičinoj tezgi zatekli smo najrazličitiji zeleniš, rotkvice, blitvu, mladi luk, zelje, dve vrste zelene salate, i to sve sveže i tek ubrano. Ono što ne možete ne primetiti kada posetite tezgu Nadice Petrović jeste da ona bukvalno nema vremena za razgovor. Čak i u sred radne nedelje, Nadičine stalne mušterije dolaze u kupovinu, i gotovo da ne pitaju za cenu. Upravo zato oko tezge Nadice Petrović je vrlo živo, što od kupaca salate i prolećnog zeleniša, narcisa, što od kupaca zimnice koji vraćaju prazne tegle, traže neki određeni kompot, raspiruju se da li je možda ostala još koja kruška.
Nadica je najponosnija na svoju kajsiju. U zasade kajsije najviše ulažu, a nju i izvoze u Rusiju.
Gradsku pijacu Nadica jako voli. Kako kaže, pored izvoza i prodaje na veliko, pijaca je jedino mesto gde proizvođači mogu izložiti sve svoje proizvode. Na Đermu tokom sezone prodaje voće, u proleće mladi zeleniš, a preko zime tu su jabuke i najraznovrsnija zimnica, ali i različite kolače.
Uslovi na Smederevskom đermu su, kako kaže Nadica, odlični. Sve je čisto i uredno, jedino što prodavci na ovoj pijaci priželjkuju jeste da i Đeram dobije krov. Ipak, sigurni su da će i ova pijaca uskoro doći na red!
Gradskim pijacama Nadica je naročito je zahvalna zbog organizovanja Noćnih marketa, kao i Karavana zimnice. Na Noćnim marketima, kaže Nadica, uvek ima preko 2000 ljudi u samo nekoliko sati trajanja manifestacije. Upravo zbog toga Noćni marketi predstavljaju dodatni izvor zarade: kada ima tako mnogo potencijalnih mušterija i kada je na pijaci gužva, veća je i potencijalna zarada.
- Noćne markete organizuju mladi ljudi iz Gradskih pijaca i svi smo baš zadovoljni njima! Bude baš fino, mnogo ljudi, obezbede nam dobra mesta, sve bude jako medijski propraćeno. Ovu manifestaciju baš volim!
Isto važi i za Karavane zimnice. Oni se organizuju zimi, naravno, organizuju ih Gradske pijace. Na njima se prodaje zimnica, a Nadica naročito ističe kako su ovakve manifestacije dobra prilika da se i posle radnog vremena nešto dodatno zaradi.
Nadica na Noćnim marketima i Karavanima zimnice prodaje najrazličitije džemove i sokove koje pravi od svog voća. Pored ovog slatkog dela, Nadica je posebno ponosna na specijalitet "ljuto grožđe", specifičnu vrstu zimnice koja predstavlja kombinaciju specifične vrste grožđa i papričica, a na pijaci Đeram poznata je i po još jednom specijalitetu koji na ovoj pijaci ima samo ona: slatko-kiseloj turšiji.
Ovaj specijalitet Nadica pravi po receptu starom preko 100 godina, i sadrži mušmule, kruške i grožđe, a konzervira se pomoću lista od višnje, pa je potpuno prirodno. Ovaj proizvod se jako prodaje, jer je dekorativan pa se često kupuje kao poklon, a ovu specijalnu turšiju kupuju i neki restorani koji je kombinuju sa mesom u poznatom francuskom specijalitetu.
Pijaca se VOLI!
Kod Nadice često često kupuju mladi ljudi, s obzirom da je i ona među mlađim prodavcima, pa se nekako njihove energije poklope. Nadica primećuje da na pijaci Smederevski đeram sve više ima mladih mušterija.
Pijaca, kako Nadica kaže, znači mnogo. Za svakog proizvođača, pored izvoza na veliko kojim se Nadica bavi, pijaca je jedino mesto gde mogu izložiti ceo asortiman svojih proizvoda. Pijaca je jako bitna, a prodaja na pijaci i izvoz su, kako naša sagovornica naglašava, dve potpuno različite stavke. Roba koja se izvozi, nije potpuno zrela, prosečna zrelost takvog voća i povrća je oko 70 posto. Upravo iz tog razloga pijaca je jedino mesto gde poljoprivredni proizvođači mogu da prodaju zrele proizvode koji su spremni za konzumaciju.
Smederevski đeram je kako Nadica ističe jako dobra i čista gradska pijaca, i veoma značajna za sve poljoprivredne proizvođače koji od prodaje na njoj i žive. Pored ovoga, tu su naravno i ljudi koji pijacu čine, topla reč, malo razgovora, i neizostavne osmehe.
- Pijacu jednostavno volim, zato sam i tu!