Ako jedete u restoranima, izloženi ste OPASNOSTI koju NE VIDITE
Što češće idete u restoran na večeru, više ste izloženi potencijalno opasnim hemikalijama, poznatim kao ftalati, navodi nova studija objavljena u žurnalu “Environment International”
Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola, grupa hemikalija koje se dodaju plastici da poveća njenu fleksibilnost i izdržljivost. Mogu se pronaći bukvalno u svemu, od kozmetike do dečjih igračaka i medicinskih uređaja. Većina nas je, međutim, izložena niskim dozama ftalata putem kontaminacije hrane.
Pročitajte i:
Istraživači ukazuju da određeni ftalati mogu uticati na organe i žlezde zadužene za pravljenje hormona, posebno androgena kakav je testosteron.
Oni su ispitali više od 10.000 osoba u SAD iznad 6 godina starosti, koje su od 2005-2014. učestvovale u istraživanju o nacionalnom zdravlju i ishrani – NHANES, koje obuhvata intervjue i sistematski pregled. Volonteri su davali uzorke urina i svakodnevno zapisivali šta su jeli, jer ftalati ostaju u našem organizmu samo jedan dan.
- Otkrili smo da ljudi koji su češće jeli u restoranima, kafeterijama i lokalima sa brzom hranom imaju skoro za 35% viši nivo ftalata od ljudi koji su češće jeli kod svoje kuće – izjavila je za “Gizmodo” autorka studije Ejmi Zota, asistentkinja na Institutu škole za javno zdravlje Univerziteta Džordž Vašington.
Naučni tim je i ranije ukazao da brza hrana sadrži povišene nivoe ftalata, ali je poslednje istraživanje prvo koje je detaljnije ispitalo sve vrte hrane pripremljene van kuće i među ljudima različitog doba.
OSTAĆE MNOGIMA SAMO SAN: Ovo je najskuplji grad za život, a nalazi se JAKO BLIZU (FOTO)
- Otkriće je relevantno za sve, jer se 2/3 ispitanika hranilo uglavnom vani, a posebno za decu - ističe Pem Litvak, epidemiolog Univerziteta Kolumbija koja je proučavala izlaganje ftalatima kod trudnica i dece.
- Oni su u razvoju i za njih je veoma važna hormonska ravnoteža. Sve što utiče na nju je veoma važno – istakla je Litvak.
Dva određena ftalata činila su 75% totalnog izlaganja ftalatima otkrivenim u studiji, a to su dietilheksil (DEHP) i diizononil (DiNP).
Otkrivena je veza između DEHP sa stanjima poput dečje astme, dok je drugo istraživanje povezalo DiNP sa kognitivnim ili bihejvioralnim problemima kod dece.
KOŠTALA SAMO 9 DOLARA: Pogledajte prvu reklamu na svetu (VIDEO)
- Oba ftalata ima u obilju u pakovanjima hrane. Veoma je verovatno da do izlaganja dece dolazi uglavnom od tih pakovanja, a posebno od ta dva ftalata - istakla je Litvak.
Deca su generalno imala povišene nivoe ftalata u svojim organizmima, dok je najveća razlika u izlaganju bila između tinejdžera koji su jeli po restoranima ili kod kuće.
OVA KUĆA IMA SAMO 13 KVADRATA: U njoj ima sve što vam treba i još malo! (VIDEO)
Posledjih godina su agencije poput Svetske zdravstvene organizacije analizirale izveštaje o izlaganju ftalatima, te 2012. zaključile da, iako ima još mnogo toga da se ispita o povezanosti ftalata i zdravlja, postoji dovoljno dokaza da izlaganje ftalatima u trudnoći i pubertetu može uzrokovati niz komplikacija, poput urođenih mana, neplodnosti, astme i nižeg nivoa inteligencije.
Odrasli su u riziku od određenih vrsta raka, gojaznosti i čak Alchajemrove bolesti.
Sjedinjene Države i zemlje Evropske unije takođe su zabranile upotrebu određenih ftalata kod dečjih igrački.
- Možda ne postoji bezbedan ftalat – kaže Litvak.
Nema vize bez fejsbuka: SAD pooštravaju uslove za dobijanje ovog dokumenta, evo šta je sve potrebno
Za razliku od drugih toksičnih hemikalija koje nam štete u visokim dozama, kod ftalata nema ovog praga.
- To znači da je štetan čak i veoma nizak nivo izlaganja nekoj od tih hemikalija – istakla je Litvak.
Zotin tim planira da sledeće istraživanje posveti tačnim mehanizmima na koje ftalati truju našu hranu.