Ако једете у ресторанима, изложени сте ОПАСНОСТИ коју НЕ ВИДИТЕ
Што чешће идете у ресторан на вечеру, више сте изложени потенцијално опасним хемикалијама, познатим као фталати, наводи нова студија објављена у журналу “Енвиронмент Интернатионал”
Фталати су естери фталатне киселине и алифатских алкохола, група хемикалија које се додају пластици да повећа њену флексибилност и издржљивост. Могу се пронаћи буквално у свему, од козметике до дечјих играчака и медицинских уређаја. Већина нас је, међутим, изложена ниским дозама фталата путем контаминације хране.
Прочитајте и:
Истраживачи указују да одређени фталати могу утицати на органе и жлезде задужене за прављење хормона, посебно андрогена какав је тестостерон.
Они су испитали више од 10.000 особа у САД изнад 6 година старости, које су од 2005-2014. учествовале у истраживању о националном здрављу и исхрани – НХАНЕС, које обухвата интервјуе и систематски преглед. Волонтери су давали узорке урина и свакодневно записивали шта су јели, јер фталати остају у нашем организму само један дан.
- Открили смо да људи који су чешће јели у ресторанима, кафетеријама и локалима са брзом храном имају скоро за 35% виши ниво фталата од људи који су чешће јели код своје куће – изјавила је за “Гизмодо” ауторка студије Ејми Зота, асистенткиња на Институту школе за јавно здравље Универзитета Џорџ Вашингтон.
Научни тим је и раније указао да брза храна садржи повишене нивое фталата, али је последње истраживање прво које је детаљније испитало све врте хране припремљене ван куће и међу људима различитог доба.
ОСТАЋЕ МНОГИМА САМО САН: Ово је најскупљи град за живот, а налази се ЈАКО БЛИЗУ (ФОТО)
- Откриће је релевантно за све, јер се 2/3 испитаника хранило углавном вани, а посебно за децу - истиче Пем Литвак, епидемиолог Универзитета Колумбија која је проучавала излагање фталатима код трудница и деце.
- Они су у развоју и за њих је веома важна хормонска равнотежа. Све што утиче на њу је веома важно – истакла је Литвак.
Два одређена фталата чинила су 75% тоталног излагања фталатима откривеним у студији, а то су диетилхексил (ДЕХП) и диизононил (ДиНП).
Откривена је веза између ДЕХП са стањима попут дечје астме, док је друго истраживање повезало ДиНП са когнитивним или бихејвиоралним проблемима код деце.
КОШТАЛА САМО 9 ДОЛАРА: Погледајте прву рекламу на свету (ВИДЕО)
- Оба фталата има у обиљу у паковањима хране. Веома је вероватно да до излагања деце долази углавном од тих паковања, а посебно од та два фталата - истакла је Литвак.
Деца су генерално имала повишене нивое фталата у својим организмима, док је највећа разлика у излагању била између тинејџера који су јели по ресторанима или код куће.
ОВА КУЋА ИМА САМО 13 КВАДРАТА: У њој има све што вам треба и још мало! (ВИДЕО)
Послеђих година су агенције попут Светске здравствене организације анализирале извештаје о излагању фталатима, те 2012. закључиле да, иако има још много тога да се испита о повезаности фталата и здравља, постоји довољно доказа да излагање фталатима у трудноћи и пубертету може узроковати низ компликација, попут урођених мана, неплодности, астме и нижег нивоа интелигенције.
Одрасли су у ризику од одређених врста рака, гојазности и чак Alchajemrove болести.
Сједињене Државе и земље Европске уније такође су забраниле употребу одређених фталата код дечјих играчки.
- Можда не постоји безбедан фталат – каже Литвак.
Нема визе без фејсбука: САД пооштравају услове за добијање овог документа, ево шта је све потребно
За разлику од других токсичних хемикалија које нам штете у високим дозама, код фталата нема овог прага.
- То значи да је штетан чак и веома низак ниво излагања некој од тих хемикалија – истакла је Литвак.
Зотин тим планира да следеће истраживање посвети тачним механизмима на које фталати трују нашу храну.