Ako ste ove namirnice nakon kupovine držali POLA SATA u kesi na VISOKIM TEMPERATURAMA, bolje da ih odmah bacite
Na visokim temperaturama jako je rizično jesti meso, jaja, mlečne proizvode, sladolede, razne sosove i prelive na bazi majoneza, krem-sira i pavlake, a problem može stvoriti i loše oprano voće i povrće.
Visoke temperature i vlažnost vazduha leti izuzetno pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani pa vas iz ukusnog letnjeg ručka koji ste malo duže ostavili u kuhinji ili zaboravili da odmah stavite u frižider mogu vrebati salmonela, stafilokoka ili klostridija, koje su izazivači ozbiljnog trovanja organizma.
Stručnjaci upozoravaju da je na visokim temperaturama posebno rizično u ishrani koristi meso i mesne prerađevine, jaja, mlečne proizvode, sladolede, razne sosove i prelive na bazi majoneza, krem-sira i pavlake, a problem može stvoriti i loše oprano voće i povrće.
Živka Vlajković, nutricionista iz Savetovališta za ishranu dece i omladine pri dečjem dispanzeru Doma zdravlja Zemun, ukazuje da su letnje crevne zaraze veoma česte, ali i da se od njih možemo lako zaštititi.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/241184/profimedia-0102866990.jpg?itok=pHPXFy4z)
UŽAS U JAGODINI: Deca se gušila i povraćala zbog vode u Akva parku! Mališani završili u bolnici
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/02/22/dete-kola.jpg?itok=SqxKRF5k)
RODITELJI, BUDITE OPREZNI Ovo je jedna potencijalno SMRTONOSNA GREŠKA kada su u pitanju vaša DECA!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/07/08/hitnapomoc.jpg?itok=YS6OkIk8)
PRIZOR IZ HITNE POMOĆI KOJI JE OMEKŠAO I NAJTVRĐA SRCA: Nakon čitanja, veoma ćete se zamisliti (FOTO)
- Savetujem da se kuvana hrana i povrće u ovim mesecima čuva na šporetu ili otvorenom samo dok se ne ohladi, nakon toga mora ili u frižider, ili da se baci kako bi se izbeglo trovanje. Najrizičniji na visokim temperaturama su definitivno jaja i meso, jer ako nisu pravilno termički obrađeni iz njih vrebaju salmonela i išigela, ali i jako mnogo drugih zagađivača. Te bakterije se jako brzo razmnožavaju i zato je bitno da mleveno meso ne čuvate više od dva dana u frižideru. Takođe, ako ste kupili meso i zatim ga pola sata vozili u autobusu na visokim temperaturama, ili ga odmah spremite i pojedite, ili ga bacite - kaže Vlajkovićeva.
Ona upozorava da čak pojedinim namirnicama poput krompira, spanaća ili zelenih salata ne pogoduje čuvanje u frižideru.
- Sve vrste zelenih salata, krastavci i sveže ceđeni sokovi veoma brzo gube svoju nutritivnu vrednost i zato je savet da ih popijete ili pojedete 10 minuta nakon što ste ih spremili. Opasnost leti može da vreba i iz ribe, koja je isto lako kvarljiva samo za dva dana, a veoma je važno mleko i mlečne proizvode držati isključivo u frižideru i proveravati rokove trajanja. Česta zabluda u vezi sa kvarenjem hrane jeste da se takve namirnice lako prepoznaju po mirisu, boji, izgledu. Međutim, bakterije takve promene izazivaju tek posle dužeg delovanja, pa često i naizgled ispravna hrana može da bude zagađena, a samim tim i opasna po čoveka. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti - kaže Vlajkovićeva.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/07/07/ada.jpg?itok=iE8EfzFL)
VODA PUNA FEKALIJA! Bazeni i kupališta su RAJ ZA GLJIVICE I INFEKCIJE, evo na šta da OBRATITE PAŽNJU
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/07/07/grcka_0.jpg?itok=KSRIyoV7)
DRAMA NA LETOVANJU: Dete iz Srbije dobilo napad slepog creva, a onda se pokazalo koliko Grci vole Srbe
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/08/11/vbv.jpg?itok=_-PNe6LZ)
Evo kako da proverite da li je MESO POKVARENO! Pazite se tokom VRUĆINE, izbegnite TROVANJE HRANOM
Doktorka posebno napominje da je u letnjem periodu maloj deci najbolje uvek spremati svežu hranu kako bi se izbegla bilo kakva opasnost. Najređa, ali i najopasnija vrsta trovanja izazvana je bakterijom klostridijom botulinum, koja se nalazi u konzerviranoj hrani i koja se može prepoznati po pojavi ispupčenja na konzervi, pa na to treba obratiti posebnu pažnju.