DOMAĆA ILI KUPOVNA ZIMNICA: Računica je SASVIM JASNA, a ovo povrće se UBEDLJIVO NAJVIŠE ISPLATI
Domaćice će imati pune ruke posla, pročitajte detaljni cenovnik.
Matematika je sasvim jasna, pa ćete morati da se odlučite ili za proizvodnju u domaćoj radinosti, ili za kupovnu zimnicu. Razlike su negde manje negde veće, a to će zavisiti i od odnosa cena u narednim mesecima.
Cena paradajza, koja još uvek nije pala ukazuje da je priprema u domaćoj radinosti za sada teško isplativa, mada se to može promeniti ako cena padne.
USPEŠNA PROIZVODNJA MALINA Proizvođači zadovoljni rodom, otkup OBEZBEĐEN
Nenad gaji OVU BILJKU, prodaje je za 800 dinara po kilogramu i živi ko BOG
"EFEKAT MAMCA" Obratite pažnju! Ovako vas trgovci "nateraju" da potrošite više!
Od 10 kilograma može se dobiti pet litara ceđenog soka. Pošto je cena kilograma od 100 do 150 dinara možemo uzeti da je prosečna cena 130 dinara, pa je u startu potrebno 1.300 dinara. Kada se dodaju troškovi začina i šećera potrebno je je izdvojiti oko 1.400 dinara. To znači da cena litre kuvanog paradajza domaćicu košta oko 270 dinara, dok je u marketima ipak malo jeftinija.
Računice za džem je komplikovanija. Na rafovima u marketima džem od šljiva i kajsija se može nabaviti po ceni od 230 do 250 dinara.
Od 10 kilograma šljiva dobije se šest ili sedam tegli džema. Za to je, pored šljiva, koje su sad 60 dinara, potrebno i oko šest kilograma šećera jer je najbolje kada je odnos jedan prema jedan. Ako je šećer 70 dinara, to je još 400 dinara, što sumu stavlja na 1000 dinara. Kilogram, znači, domaćice košta oko 150 dinara, što je jeftinije, ali treba uračunati i troškove struje.
Ipak, jedna vrsta zimnice se uvek i sigurno isplati. Domaćice koje same pripremaju kažu da se do sada uvek isplatilo praviti kisele krastavčiće.
Beograđanin otišao u Tursku, a kad se vratio u Srbiju dobio račun za telefon od 10.000 evra: Evo zašto mu se to desilo
Ko su najbolje plaćeni sezonci: Letnji poslovi mogu doneti zaradu i do 500 evra!
Krastavčići nisu skuplji od 700 dinara. Od džaka može da se dobije 20 tegli. Kada se doda so, sirće i struja to bude otprilike oko 1.000 dinara, pa jedna tegla u domaćoj radinosti košta oko 50 dinara, a u prodavnici se ne može naći ispod 130 dinara.