ДОМАЋА ИЛИ КУПОВНА ЗИМНИЦА: Рачуница је САСВИМ ЈАСНА, а ово поврће се УБЕДЉИВО НАЈВИШЕ ИСПЛАТИ
Домаћице ће имати пуне руке посла, прочитајте детаљни ценовник.
Математика је сасвим јасна, па ћете морати да се одлучите или за производњу у домаћој радиности, или за куповну зимницу. Разлике су негде мање негде веће, а то ће зависити и од односа цена у наредним месецима.
Цена парадајза, која још увек није пала указује да је припрема у домаћој радиности за сада тешко исплатива, мада се то може променити ако цена падне.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/06/04/maline.jpg?itok=GulFtt5w)
УСПЕШНА ПРОИЗВОДЊА МАЛИНА Произвођачи задовољни родом, откуп ОБЕЗБЕЂЕН
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/11/27/lesnik.jpg?itok=qfvfhw-j)
Ненад гаји ОВУ БИЉКУ, продаје је за 800 динара по килограму и живи ко БОГ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/120/zena-deterdzent.jpg?itok=NZNA_hVK)
"ЕФЕКАТ МАМЦА" Обратите пажњу! Овако вас трговци "натерају" да потрошите више!
Од 10 килограма може се добити пет литара цеђеног сока. Пошто је цена килограма од 100 до 150 динара можемо узети да је просечна цена 130 динара, па је у старту потребно 1.300 динара. Када се додају трошкови зачина и шећера потребно је је издвојити око 1.400 динара. То значи да цена литре куваног парадајза домаћицу кошта око 270 динара, док је у маркетима ипак мало јефтинија.
Рачунице за џем је компликованија. На рафовима у маркетима џем од шљива и кајсија се може набавити по цени од 230 до 250 динара.
Од 10 килограма шљива добије се шест или седам тегли џема. За то је, поред шљива, које су сад 60 динара, потребно и око шест килограма шећера јер је најбоље када је однос један према један. Ако је шећер 70 динара, то је још 400 динара, што суму ставља на 1000 динара. Килограм, значи, домаћице кошта око 150 динара, што је јефтиније, али треба урачунати и трошкове струје.
Ипак, једна врста зимнице се увек и сигурно исплати. Домаћице које саме припремају кажу да се до сада увек исплатило правити киселе краставчиће.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/08/09/profimedia-0384667207.jpg?itok=y-gI8KBt)
Београђанин отишао у Турску, а кад се вратио у Србију добио рачун за телефон од 10.000 евра: Ево зашто му се то десило
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/07/28/ugostitelj.jpg?itok=nsyr-LPK)
Ко су најбоље плаћени сезонци: Летњи послови могу донети зараду и до 500 евра!
Краставчићи нису скупљи од 700 динара. Од џака може да се добије 20 тегли. Када се дода со, сирће и струја то буде отприлике око 1.000 динара, па једна тегла у домаћој радиности кошта око 50 динара, а у продавници се не може наћи испод 130 динара.