Harmonija mirisa i ukusa koja ostaje dugo na nepcima: Krenite putem vina kroz Vojvodinu!
Opština Irig ima čak tri vinarije
Prvi čokot vinove loze na brežuljcima Fruške Gore zasađen je po želji rimskog cara Marka Aurelija Proba koji je bio rodom iz tih krajeva današnje Vojvodine. Bilo je to pre 1700. godina.
Prema zapisima, fruškogorska vina su se izvozila još u 15. veku u Češku i Poljsku.
Malo istorije o Irigu, "Fruškogorskoj prestonici": Neke od ovih podataka sigurno niste znali!
Književnik i član bečke Akademije nauka Zaharije Orfelin je u drugoj polovini 18. veka u Beču štampao brošuru o vinima u Sremu, dok je nekoliko decenija kasnije sveštenstvo manstira Rakovac, jednog od 17 koliko ih je na Fruškoj Gori, u Budimu štampalo prvi vinogradarski priručnik. To su i najstariji radovi na srpskom jeziku o vinogradarstvu i vinarstvu u Vojvodini.
Fruška Gora je područje italijanskog rizlinga, po nekima čak i njegova pradomovina. Pod tom vrstom loze je više od polovine vinograda na ovoj lepoj vojvođanskoj planini. Zbog geografskog položaja, blizine Dunava, mikroklime i refleksije sunca s površine Dunava, u ovom kraju grožđe ranije sazreva i ima koji procenat više šećera u poređenju sa drugim vinogradarskim krajevima Vojvodine.
Najpoznatije vinarije na teritoriji Opštine Irig su:
1. Vinarija "Kovačević"
Vina vinarije Kovačević potiču iz porodičnih vinograda u Irigu, kao i iz drugih delova fruškogorskog vinogorja i iz šireg, sremskog vinskog rejona.
Dugu tradiciju proizvodnje vina u familiji Kovačević 2000. godine je preuzeo predvodnik treće generacije vinara-Miroslav Kovačević, stvarajući jednu novu, modernu vinariju.
Danas vinarija Kovačević ima i dugoročnu ugovorenu i brižljivo kontrolisanu proizvodnju grožđa na površini od oko 200 hektara vinograda, koji se nalaze u vlasništvu starih fruškogorskih vinogradarskih porodica.
Godine 2013. vinarija Kovačević je započela veliki projekat renoviranja stare Iriške zadruge, jedne od najuglednijih srpskih vinarija pre Drugog svetskog rata. Taj projekat restauracije obuhvatio je i stvaranje jednog novog podruma, pod nazivom "Podrum 1930" u kojem se proizvodi linija vina pod nazivom "Orfelin".
Osnovna filozofija Vinarije Kovačević se ogleda u proizvodnji "premium“ vina specifičnog stila, koja se odlikuju upečatljivom harmonijom i elegancijom mirisa i ukusa.
Vina Vinarija Kovačević su: Aurelius, Chardonnay Barrique, Rajnski Rizling, Sauvignon, Rosetto, Bermet, Cuvee Piquant, Penušavo vino Kovačević, Chardonnay Kovačević.
2. Vinarija "Mačkov podrum"
Daleke 1800 i neke godine gospodar-Mitar Jojić posle napornog dana košenja sena pio je vino, proizvedeno od grožđa iz svojih fruškogorskih vinograda Seleuš i Grabovac, tada ni slutio nije da je deo tradicije u nastajanju.
Todor, Mitrov sin, mudar i dalekovid čovek, oženio je Persidu Čekić, koja mu je u miraz donela vinograd Memijevo.
U njemu danas raste loza Portugizer. Pred kraj svog života, 1926. Todor je postao jedan od osnivača nadaleko poznatog Iriškog podruma.
Svaka generacija Jojića ostavila traga – neki su marljivo dodavali i radili. Po neki u miraz odneli ili na karti izgubili, ali gen za vino se prenosio do danas.
Sadašnja generacija umešno koristi vredno nasleđe predaka o negovanju vinograda i pravljenju vina. U kombinaciji sa savremenim svetskim saznanjima iz enologije, proizvode vina koja u sebi nose osobenosti fruškogorskog podneblja i svu simboliku porodičnih životopisa utkanih u prelive vinskih gutljaja.
3. Vinarija "Deurić"
Smešteni na osunčanim, južnim obroncima Fruške gore, na visini od 250 metara nadmorske visine, vinogradi predstavljaju osnov za proizvodnju najkvalitetnijeg vina u jednom od najpoznatijih vinogorja Srbije.
Izuzetni klimatski uslovi, dobra zemlja, sertifikovan sadni materijal uz brižljivo podizanje, uzgoj i kontrolu prinosa, kao i stručnu konsultaciju svetski poznatih enologa, garantuju visoki kvalitet groždja, jer za njih važi pravilo da proizvodnja vina počinje u vinogradu.
Na površini od 13,5 hektara uzgajaju se bele sorte groždja rajnski rizling, sauvignon, traminac, chardonnay i crne sorte probus, merlot, pinot noir.