DA LI OVO MOŽE SVAKO? Evo kako se crta srce u kafi
Može li neko od nas da izvede savršen dezen na peni?
Ima jedna stara al' dobra fora među kafopijama: da biste napravili prvu jutarnju kafu bez haosa u kuhinji potrebno je da ste već popili prvu kafu. Međutim, čak i oni koji nisu zavisnici od kofeina, znaju da je za latte art, posebnu formu izražavanja na mlečnoj kremi cappuccino kafe, potrebno mnogo više.
Potrebno je, pre svega, da ste neko kome je cilj da svaka servirana šoljica onome kome je namenjena izmami osmeh na licu, baš kao što uspeva najcenjenijim baristima. E sad, šta je to tačno što čini baristu čovekom od pasije i profesije? Može li neko od nas, koji nikad pre nismo čuli za retke sorte kafe niti prišli state of the art aparatu za espresso, da izvede savršen dezen na peni? Kako smo uopšte živeli pre nego što je sredinom osamdesetih latte art postao must među kafedžijama?
U neobično toplo oktobarsko popodne, zaputio sam se na jedan beogradski splav kako bih sa vicešampionom ovogodišnjeg Barcaffe Barista Cupa, momkom iz Sremske Mitrovice Bojanom Stilinom, prodiskutovao šta je tačno razlika između barmena i bariste. Osim toga, cilj mi je bio i da pohvatam neke od tajni latte arta, i konačno naučim da crtam makar srce u kafi, napitku koji mi je tako važan u životu i koji ima tako važno mesto na mom instagramu, uz hashtag #nolifebeforecoffee
Bojan se za latte art zainteresovao pre nekoliko godina i u međuvremenu je postao sinonim za baristu koji je umetnik u duši ili ako više volite, poeta sa šoljom espresa. Odlikuje ga mirna ruka dok radi i stav da svakome popravi raspoloženje servirajući šolju kafe koja priča sve jezike. Dok me uči pod kojim uglom da dok sipam mlečnu kremu u šoljicu kako bih postigao optimalno "slikarsko platno" za moj prvi latte art poduhvat, kapućino odjednom toliko dobro miriše da ne znam kako ću izdržati da ga ne popijem pre nego što krenem da crtam po peni.
Bojan se samo nasmejao na dilemu barmen vs. barista i objasnio jednostavno: "Barista je specijalista za kafu, što je svakako jedan deo opisa posla barmena." Eto, i to smo vam rešili.