Od ishrane sve zavisi: Dijeta za zdravu kosu
Da vam kosa bude bujna.
Jaja, meso i sveže povrće vredi jesti svaki dan. Ishrana koja se temelji na ovim namirnicama jača kosu i dodaje joj sjaj.
Dermatolozi otkrivaju: Samo ovih 5 delova tela smete da perete sapunom tokom tuširanja!
Više ih nećete bacati: Kako oživeti slomljene senke?
Možda ste se zapitali: Zašto zimi vaš parfem slabije miriše?
97% kose sačinjeno je od proteina. Zbog toga, da bi postala snažna i zdrava, naša ishrana bi trebalo da bude bogata proteinima. Većina ih je u mesu. Dobro je odabrati govedinu, teletinu i živinu. Pored proteina, meso sadrži i dosta cinka, koji ubrzava obnovu ćelija kose.
Potrebno je takođe jesti krompir i mlečne proizvode kao i kašu ili pirinač i mahunarke. Najbolja među mahunama je leća. Pored biljnih proteina, sadrži i puno gvožđa. Kada je nema u telu, kosa slabi i počinje da opada.
Gvožđe takođe olakšava isporuku kiseonika u folikulu dlake, što je neophodno za pravilan rast. Prava količina u vašoj ishrani daje vašoj kosi prekrasnu boju. Učestvuje u proizvodnji prirodne melaninske boje.
Vredno je dodati ovu vrstu ulja u ishranu jer zahvaljujući njoj kosa postaje sjajna i elastična. Ulje repice sadrži veoma veliku količinu omega-3 masnih kiselina. Kosa se sastoji, između ostalog od ovih dragocenih masti.
Naše telo ih ne može proizvesti samo, a one su neophodne za zdravu i sjajnu dlaku. Omega-3 zadržavaju vodu u ćelijama vlasišta i kose. Na taj način pomažu vlaženje pramenova iznutra. Takva kosa ima glatku površinu, a to joj daje predivan sjaj. Takođe je otpornija na oštećenja.
Poput mesa, jaja sadrže kompletni protein koji kosi treba da raste. Takođe obezbeđuju dosta vitamina grupe B. Kosa je savršeno ojačana vitaminom B7. Zahvaljujući njemu, folikuli kose može da apsorbuje protein.
Jaja takođe sadrže cink i gvožđe koji su važni za volumen naše frizure, kao i vitamin D. Dermatolozi kažu da će žene kojima nedostaje vitamin D najverovatnije izgubiti kosu. Stoga jaja vredi jesti ne samo za praznike.
Ne morate da brinete o povećanju holesterola. Već nekoliko godina se zna da ih možete jesti svaki dan.