Од исхране све зависи: Дијета за здраву косу
Да вам коса буде бујна.
Јаја, месо и свеже поврће вреди јести сваки дан. Исхрана која се темељи на овим намирницама јача косу и додаје јој сјај.
Дерматолози откривају: Само ових 5 делова тела смете да перете сапуном током туширања!
Више их нећете бацати: Како оживети сломљене сенке?
Можда сте се запитали: Зашто зими ваш парфем слабије мирише?
97% косе сачињено је од протеина. Због тога, да би постала снажна и здрава, наша исхрана би требало да буде богата протеинима. Већина их је у месу. Добро је одабрати говедину, телетину и живину. Поред протеина, месо садржи и доста цинка, који убрзава обнову ћелија косе.
Потребно је такође јести кромпир и млечне производе као и кашу или пиринач и махунарке. Најбоља међу махунама је лећа. Поред биљних протеина, садржи и пуно гвожђа. Када је нема у телу, коса слаби и почиње да опада.
Гвожђе такође олакшава испоруку кисеоника у фоликулу длаке, што је неопходно за правилан раст. Права количина у вашој исхрани даје вашој коси прекрасну боју. Учествује у производњи природне меланинске боје.
Вредно је додати ову врсту уља у исхрану јер захваљујући њој коса постаје сјајна и еластична. Уље репице садржи веома велику количину омега-3 масних киселина. Коса се састоји, између осталог од ових драгоцених масти.
Наше тело их не може произвести само, а оне су неопходне за здраву и сјајну длаку. Омега-3 задржавају воду у ћелијама власишта и косе. На тај начин помажу влажење праменова изнутра. Таква коса има глатку површину, а то јој даје предиван сјај. Такође је отпорнија на оштећења.
Попут меса, јаја садрже комплетни протеин који коси треба да расте. Такође обезбеђују доста витамина групе Б. Коса је савршено ојачана витамином Б7. Захваљујући њему, фоликули косе може да апсорбује протеин.
Јаја такође садрже цинк и гвожђе који су важни за волумен наше фризуре, као и витамин Д. Дерматолози кажу да ће жене којима недостаје витамин Д највероватније изгубити косу. Стога јаја вреди јести не само за празнике.
Не морате да бринете о повећању холестерола. Већ неколико година се зна да их можете јести сваки дан.