Domaćice, ako je ovo PRVI BOŽIĆ koji pripremate SAME, ne brinite! Ovo je NAJJEDNOSTAVNIJI recept za SARME, a sa ovom TEHNIKOM ZAVIJANJA svaka će biti ISTA
Božić je vreme kada se okupljamo s porodicom i prijateljima, deleći toplinu doma i nezaboravne trenutke uz ukusna jela koja nas podsećaju na tradiciju i ljubav. Među tim neizostavnim jelima na božićnoj trpezi su svakako i sarme - savršeno ukusne rolnice koje osvajaju srca svojom aromom i bogatim sastojcima. Bez obzira da li birate mrsne za Božić ili posne za Badnje veče, donosimo vam jednostavan recept koji će olakšati pripremu ovog omiljenog jela čak i mladim i neiskusnim domaćicama. Uživajte u pripremi i očarajte svoje goste jedinstvenim ukusom božićne trpeze!
Božićna trpeza često je obeležena tradicionalnim jelima, a jedno od nezaobilaznih jela su sarme. Za sve mlade i neiskusne domaćice koje žele impresionirati svoje goste, donosimo vam jednostavan recept kako pripremiti ovo ukusno i omiljeno jelo, bilo da su mrsne za Božić ili posne za Badnje veče.
Domaćice, pair i olovke u ruke!
Na TRPEZI za BADNJE VEČE se obavezno mora naći ova HRANA! Ukoliko je ZABORAVITE rizikujete da UVREDITE PRETKE, sklonite i sve NOŽEVE
Srbi, za BOŽIĆ SAMO ovaj OBIČAJ MORATE ISPOŠTOVATI - Bez ovoga kao i da niste slavili najveći praznik
Sastojci za Mrsne Sarme:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500g mlevenog mesa (mešavina svinjskog i junećeg)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- So, biber, suvi začin
- Kisela pavlaka za posluživanje
Sastojci za Posne Sarme:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 2 šolje belog pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 šolja naseckanih pečuraka
- So, biber, suvi začin
- Ulje
- Kisela pavlaka (posluživanje)
Uputstvo za Pripremu:
Priprema Kupusa:
Ukoliko koristite kiseli kupus, odvojite listove i blago ih prokuvajte u vodi da omekšaju.
Priprema Fila za Mrsne Sarme:
Propržite sitno seckan crni luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i propržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Dodajte pirinač i naseckane šargarepe, začinite po ukusu i dobro promešajte.
Priprema Fila za Posne Sarme:
Propržite crni luk na malo ulja, dodajte pirinač i propržite dok pirinač ne postane staklast.
Dodajte naseckane šargarepe i pečurke, začinite po ukusu i dobro promešajte.
Filovanje Listova Kupusa:
Stavite fil na sredinu svakog lista kupusa i umotajte ih u čvrste rolate.
Složite ih u dublji lonac ili šerpu, čvrsto jedan uz drugi.
Kuvanje:
Dodajte vode da prekrije sarme, stavite poklopac i kuvajte na srednjoj vatri oko 1,5 do 2 sata.
Posluživanje:
Poslužite sarme uz kiselu pavlaku i uživajte u tradicionalnom ukusu božićne trpeze.
Ovaj jednostavan recept će svakako oduševiti vaše goste i dodati poseban šarm vašoj božićnoj trpezi. Srećno kuvanje i uživanje u prazničnom duhu!