Recept za KISELE KRASTAVČIĆE - Brzo i lako se spremaju, bitno je samo da znate ovaj TRIK kako bi što DUŽE TRAJALI
Bez njih je zimnica nepotpuna!
Ako do sada niste ostavljali kisele krastavčiće za zimu, evo prave prilike da već sutra to uradite. Ovo je najjednostavniji recept i sa još lakšom pripremom, a dobijate krastavčiće kao iz prodavnice. Moja mama uvek ovako sprema i ja tu ništa ne bih menjala.
PECKANJE u GRLU, pa gušobolja! Ovo su glavni simptomi NOVIH varijanti KORONA virusa - broj zaraženih u RASTU
DONOSI KATASTROFU! Stručnjaci su upravo izdali sigurnosno UPOZORENJE uoči “VATRENOG PRSTENA” pomračenja Sunca
Potrebno za 5 tegli:
- 2 kg svežih i zdravih kornišona
- 5 ravnih kašičica soli
- 5 kašičica šećera
- 1 kesica bele slačice
- 1 kesica bibera u zrnu
- 250 ml alkoholnog sirćeta od 9%
- hladna voda
Pri kupovini kornišona, vodite računa da birate zdrave i čvrste plodove. Obavezno dobro operite i očistite od cvetova i peteljki, ako je ostalo. Možete naliti hladnu vodu i dodati 2-3 kašičice bikarbone soda i u tome da ih ostavite 10-15 minuta, a onda prospete vodu i isperete krastačiće. Nakon toga krenete sa slaganjem u tegle. Tegle i poklopce sterilišite u rerni na 100 °C oko 10 minuta.
Poželjno je da poklopce kupite nove ili da gledate da budu takvi, kao novi i bez rđe.
Slažite krastavčiće u tegle, krupnije u donji deo, sitnije u gornji, vodeći računa da ne ostaje puno mesta i da kada okrenete teglu ništa ne ispadne, već sve bude čvrsto i na mestu.
Kada ste složili krastavčie u sve tegle, u svaku teglu dodaje po 1 kašičicu soli, 1 kašičicu šećera, 10-ak zrna slačice i 10-ak zrna bibera. Nakon toga sipajte u svaku teglu po 50 ml sirćeta, a onda nalijte hladnom vodom do vrha, vodeći računa da su krastavčići svi u tečnosti. Stavite poklopac, dobro zatvorite i prebacite u dublju šerpu na čije ste dno stavili manju krpu.
Nalijte vodom, oko 2 cm od vrha poklopca i stavite da se kuva. Kada voda provri, kuvajte još oko 10-15 minuta, a onda izvadite iz vode i ostavite da se kroz ohladi. Nakon neki 7-10 dana možete već da konzumirate i uživate. Po želji možete dodati i mirođiju, a ja je ne stavljam.