Sočno, zdravo i PREUKUSNO: Zapečen karfiol u sočnom prelivu koji je spreman za tren
Ako kupite neki veći karfiol, imaćete ukusan obrok i za više od jednog ručka. Ostale sastojke za ovo jelo uglavnom imate kod kuće.
Zapečen karfiol možda ne zvuči ukusno, ali zaista jeste. Ako pripremite na ovaj način sigurno će vam se dopasti, a poseban ukus jelu daju začini i preliv od jaja i kisele pavlake.
U nastavku pogledajte recept za zapečeni karfiol iz rerne u sočnom prelivu od jaja i pavlake.
Sastojci:
1 veliki karfiol
nekoliko kašika prezli
2,5 dcl pavlake
začinska mešavina
crvena slatka paprika
jedno jaje
150 grama kačkavalja
Priprema:
Listove karfiola skinite, a onda isecite cvetove. U veću šerpu stavite vodu da vri. Zatim dodajte začinsku mešavinu po ukusu. Voda treba da bude začinjena da karfiol ne bi bio bljutav. Cvetove spuštamo okrenute na dole u vodu. Barite ih oko 10 minuta.
Vatrostalnu posudu pospite prezlama sa oko 4 kašike. Spremite preliv od jajeta i kisele pavlake, ako volite više preliva stavite više pavlake i dva jaja. Dodajte kašičicu vegete i malo bibera, ako volite. Izmutite ručnom mutilicom dok smesa ne postane ujednačena.
Karfiol stavite preko prezli, a onda malo kašikom ih razdvojite, da bi bio ukusniji. Premažite karfiol napravljenim prelivom. Na vrh narendajte kačkavalj. Pospite crvenom paprikom.
Od ogromnog karfiola možete i da napravite dva ručka.
Pecite u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Služite dok je vruće, a ukusno je svakako i hladno.