Slavski kolač Milene Popović sa UPEČATLJIVOM dekoracijom priprema se po jednostavnom receptu - Ukrasila ga s posebnom ljubavlju
Slavski kolač Milene Popović postan i jednostavan za pripremu
Nikoljdan je osvanuo i domaćice su svoje slavske kolače pripremile da ih muške glave porodice odnesu u crkvu. Milena Popović potrudila se i kolač umesila i dekorisala s posebnom ljubavlju, a rezultatom se pohvalila i na svom Instagramu.
Slavski kolač Milene Popović postan je i jednostavan za pripremu, a u nastavku donosimo recept.
Sastojci:
700 g brašna
100 ml ulja
500 ml kisele vode
30 g svežeg kvasca ili kesica suvog
2 kašičice soli
kašičica šećera
Slavski kolač Milene Popović - Priprema:
Kvasac i šećer pomešajte sa kiselom vodom i kašikom brašna da se kvasac aktivira. Nakon toga zamesite testo tako da nije previše tvrdo, to ćete postići postepenim dodavanjem brašna, ali ni suviše meko i vlažno da se ne bi lepilo za ruke. Ostavite ga na toplom mestu da nadolazi 45 minuta.
Naraslo testo ponovo premesite, po želji oblikujte pletenice, jufke ili druge ukrase, pa ga preručite u odgovarajući kalup za pečenje koji ste prethodno obložili pek-papirom ili dobro podmazali uljem.
Ostavite posni slavski kolač da nadolazi još petnaestak minuta, pa stavite da se peče na 240 stepeni Celzijusovih oko 50-60 minuta.
Kada je slavski kolač pečen i kada dobije finu zlatnosmeđu boju, izvadite ga iz rerne, ostavite malo da se hladi u kalupu, pa ga izvadite iz kalupa, pokrijte čistom i suvom kuhinjskom krpom i ostavite da se skroz ohladi.
Srbija Danas/Story, Teodora Vuković/Prenela J.Š.