Domaćice, ovo NIKAKO ne radite - Mnogo nas, ni ne znajući čini NAJVEĆI GREH dok sprema SLAVU
Jesenji i zimski period godine nas asocira na slavlja, druženja, ali i pojačan kalorijski unos, budući da tokom slavske sezone više jedemo i pijemo. Sezona slavlja kreće od jeseni, a u svakom mesecu do januara je bar po jedna slava. Iako je spremanje slave izazov sam po sebi, još je veći izazov spremanje posne slave.
Užasan i štetan običaj se polako iz neupućenosti u nekim našim krajevima uvukao u naš narod.
Naime, kada je datum neke slave u vreme posta, ili u sredu ili petak, kao na primer Nikoljdan, koji je uvek u vreme Božićnog posta, taj dan se obavezno i bez izuzetka posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.
Stalno ste PREHLAĐENI i svrbi vas koža? Nutricionistkinja Ivana za SD upozorila - ne ignorišite znake koje vam organizam daje, zdravlje vam je UGROŽENO
Da li će vas stići KAZNA ako se OMRSITE na posni dan? Otac Dušan objasnio šta morate da uradite ako se plašite GREHA
Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post u toku. Zapravo, bolje je da ne slavite, nego da pravite javnu sablazan i da navodite na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post.
U slučajevima kada je dan slave u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan, i to je svakako opet bolja opcija nego da jedete mrsnu hranu tog dana kada se posti.
Takođe, potpuno je pogrešno a mnogi od nas to čine, na dan slave kada je post, "prikazati" na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca.