Suva pita sa orasima - Savršena poslastica za UŽIVANJE u tradicionalnom ukusu
04.06.2023.
08:21
Komentari (0)
U svetu slatkih poslastica, postoji jedan klasik koji se ističe svojom bogatom aromom i hrskavom teksturom.
Suva pita, poznata i kao baklava ili pita sa orasima ima dugu istoriju i široku popularnost u mnogim kulturama. Njena priprema zahteva nekoliko osnovnih sastojaka i pažljivu izradu, ali rezultat je vredan svakog truda. Komadići tankih kora, slojevi mlevenih oraha i slatki sirup se spajaju u savršenu harmoniju ukusa i tekstura.
Suva pita je pravi slatkiš koji će zadovoljiti vaše čulo ukusa i pružiti vam zadovoljstvo svakim zalogajem. Spremite se da uživate u tradicionalnom receptu pite sa orasima koji sledi, i otkrijte čaroliju ove prefinjene poslastice.
Potrebno je:
- 250-300 gr ml oraha
- maslac ili 100 ml maslinovog ulja
- 500 gr tankih kora
Preliv:
- 300 gr šećera
- 200 ml vode
- 1/2 limuna na krugove
- 1 vanilin šećer
PREVELE BI ŽEDNOG PREKO VODE! Žene rođene u ovim znacima su fatalne zavodnice, ne može im niko odoleti
PREVELE BI ŽEDNOG PREKO VODE! Žene rođene u ovim znacima su fatalne zavodnice, ne može im niko odoleti
MNOGI IGNORIŠU OVAJ SIMPTOM, a može da ukazuje na OPASNO VISOK KRVNI PRITISAK!
MNOGI IGNORIŠU OVAJ SIMPTOM, a može da ukazuje na OPASNO VISOK KRVNI PRITISAK!
Uputstva:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
- Tepsiju premazati uljem ili obložiti papirom za pečenje.
- Stavite prvu koru u tepsiju, dodajte drugu koru preko nje, a zatim premažite maslacem (ili maslinovim uljem).
- Na gornji sloj kore rasporedite šaku mlevenih oraha.
- Ponavljajte postupak dodavanja kora, premazivanja i posipanja orasima sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa dve kore koje su premazane.
- Oštrim nožem iseći pitu na kocke.
- Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30 minuta.
- U šerpu stavite šećer, vodu, krugove limuna i vanilin šećer.
- Ostavite da smesa vri oko 5-6 minuta kako bi se pretvorila u sirup.
- Čim se pita ispeče, izvadite je iz rerne i prelijte je pripremljenim sirupom.
- Ostavite pitu da se ohladi i upije sirup.
- Sada je vaša suva pita, baklava ili pita sa orasima spremna za posluživanje. Uživajte!
Prijatno!!