Tradicionalno SLAVSKO ŽITO se sprema ISKLJUČIVO na ovaj način - Ne znaju sve domaćice ove 3 tajne
Generacijama star tradicionalni i po nama najbolji recept za slavsko žito sa orasima – koljivo, koje domaćica sprema za slavu
Slavsko žito je tradicija i kao takva važnija stavka nego cijela slavska trpeza počevši od kolača, pite do slične stvari.
Priprema žita može da bude komplikovana, ako stvari tako postavimo. Može da bude i veoma jednostavna, te vam u nastavku ostavljamo recept kako na veoma jednostavan i brz način da pripremite slavsko žito.
Najbolji recept za slavsko žito sa orasima ima nekoliko tajni u pripremi i mi ćemo ih objasniti kroz nastavak teksta. Slavsko žito osim što ima duhovnu vrednost za ukućane i goste slave, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.
Sastojci za slavsko žito:
500 grama pčenice belije
400 grama kristalnog šećera
400 grama mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
1/2 ploda muskatnog oraščića
Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro očišćen i bez ljuspica.
Priprema: Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.
Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito! Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.
Kod Grka se slavsko žito ukrašava šećerom u prahu, sa bobicama nara, pasulja, susama, i prave se prave umetničke slike na žitu. Ko ima volje i dara, neka i sam pokuša da ukrasi slavsko žito. Sada je naše slavsko žito spremno da ode u crkvu na osveštanje, te da se posle posluži gostima kao zemni dar i blagoslov koje njima upućuje naš svetac zaštinik. Srećna slava, domaćine!
Srbija Danas/Stil/Prenela J.Š.