Vraća u detinjstvo - ovo je TAJNA recepta štrudle sa makom: Uz ovaj trik poješćete najmekšu poslasticu koju su spremale naše bake
Ova ukusna, bogato nadevena rolada sa makom već vekovima osvaja srca i nepca širom Evrope, a kod nas je neizostavna na slavskim stolovima i porodičnim okupljanjima.
Štrudla s makom je pravi klasik među poslasticama koji miriše na detinjstvo, tradiciju i toplinu doma.
Iako jednostavna po sastojcima, štrudla s makom nosi u sebi dugu i zanimljivu istoriju.
Odakle je makovnjača?
Poreklo štrudle s makom seže u srednju Evropu, posebno u područja Austrije, Mađarske, Nemačke i Češke. Iako mnogi smatraju štrudlu tipičnim austrijskim desertom, zapravo su različiti narodi dodavali svoj pečat ovom jednostavnom testu s nadevom kroz vekove.
Štrudla, kakvu danas poznajemo, postala je popularna u 17. veku pod uticajem Osmanskog carstva, odakle je mak stigao u evropske kuhinje.
U našim krajevima, štrudla je postala neizostavan deo kuhinje još u vreme Austrougarske, kada su se kulinarski običaji šireg carstva usvajali i prilagođavali lokalnim ukusima. Mak, sa svojom bogatom aromom i blago orašastim ukusom, savršeno se uklopio u tradicionalne recepte, a štrudla je postala omiljena kako u svečanim prilikama, tako i kao svakodnevni slatkiš.
Sastojci za testo
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
200 ml mleka
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
50 g putera (sobne temperature)
prstohvat soli
Sastojci za fil:
250 g mlevenog maka
200 ml mleka
100 g šećera
1 kašika meda
1 vanilin šećer
rendana kora jednog limuna (po želji)
Za premazivanje
1 jaje
malo mleka
Priprema:
Priprema testa
U posudu prosej brašno i napravi udubljenje u sredini. U manjem lončetu zagrej mleko (ne sme biti prevruće) i dodaj mu suvi kvasac i kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se ne zapeni. Zatim, dodaj mleko sa kvascem u brašno, zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, jajima, puterom i prstohvatom soli. Mesite dok ne dobijete glatko, elastično testo. Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Priprema fila
Dok testo raste, pripremite fil. U šerpi zagrej mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, pa zatim umešajte mak. Kuvajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne. Dodajte med i rendanu limunovu koru po želji. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Formiranje štrudle
Kada je testo naraslo, premesite ga i podelite na dva dela. Svaki deo razvucite na pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik, debljine oko pola centimetra. Na testo ravnomerno rasporedite fil od maka, ostavljajući oko 1 cm praznog testa sa svih strana. Urolajte štrudlu, pazeći da krajevi budu dobro zatvoreni kako fil ne bi curio.
Premazivanje i pečenje
Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Štrudle prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Umutite jaje sa malo mleka i premažite štrudle kako bi dobile zlatnu koricu. Ostavite ih da odstoje 10-15 minuta pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Posluživanje
Ostavite štrudlu da se malo ohladi pre nego što je isečete. Po želji, možete je posuti prah šećerom za dodatnu slatkoću i dekoraciju. Prijatno!