Враћа у детињство - ово је ТАЈНА рецепта штрудле са маком: Уз овај трик појешћете најмекшу посластицу коју су спремале наше баке
Ова укусна, богато надевена ролада са маком већ вековима осваја срца и непца широм Европе, а код нас је неизоставна на славским столовима и породичним окупљањима.
Штрудла с маком је прави класик међу посластицама који мирише на детињство, традицију и топлину дома.
Иако једноставна по састојцима, штрудла с маком носи у себи дугу и занимљиву историју.
Одакле је маковњача?
Порекло штрудле с маком сеже у средњу Европу, посебно у подручја Аустрије, Мађарске, Немачке и Чешке. Иако многи сматрају штрудлу типичним аустријским десертом, заправо су различити народи додавали свој печат овом једноставном тесту с надевом кроз векове.
Штрудла, какву данас познајемо, постала је популарна у 17. веку под утицајем Османског царства, одакле је мак стигао у европске кухиње.
У нашим крајевима, штрудла је постала неизоставан део кухиње још у време Аустроугарске, када су се кулинарски обичаји ширег царства усвајали и прилагођавали локалним укусима. Мак, са својом богатом аромом и благо орашастим укусом, савршено се уклопио у традиционалне рецепте, а штрудла је постала омиљена како у свечаним приликама, тако и као свакодневни слаткиш.
Састојци за тесто
500 г брашна
1 кесица сувог квасца
200 мл млека
100 г шећера
1 ванилин шећер
2 јаја
50 г путера (собне температуре)
прстохват соли
Састојци за фил:
250 г млевеног мака
200 мл млека
100 г шећера
1 кашика меда
1 ванилин шећер
рендана кора једног лимуна (по жељи)
За премазивање
1 јаје
мало млека
Припрема:
Припрема теста
У посуду просеј брашно и направи удубљење у средини. У мањем лончету загреј млеко (не сме бити превруће) и додај му суви квасац и кашичицу шећера. Оставите да одстоји 10-ак минута док се не запени. Затим, додај млеко са квасцем у брашно, заједно са шећером, ванилин шећером, јајима, путером и прстохватом соли. Месите док не добијете глатко, еластично тесто. Покријте тесто крпом и оставите га на топлом месту око сат времена, док се не удвостручи.
Припрема фила
Док тесто расте, припремите фил. У шерпи загреј млеко, додајте шећер и ванилин шећер, па затим умешајте мак. Кувајте на средњој ватри неколико минута док се смеса не згусне. Додајте мед и рендану лимунову кору по жељи. Склоните са ватре и оставите да се охлади.
Формирање штрудле
Када је тесто нарасло, премесите га и поделите на два дела. Сваки део развуците на побрашњеној површини у правоугаони облик, дебљине око пола центиметра. На тесто равномерно распоредите фил од мака, остављајући око 1 цм празног теста са свих страна. Уролајте штрудлу, пазећи да крајеви буду добро затворени како фил не би цурио.
Премазивање и печење
Укључите рерну да се загреје на 180°Ц. Штрудле пребаците на плех обложен папиром за печење. Умутите јаје са мало млека и премажите штрудле како би добиле златну корицу. Оставите их да одстоје 10-15 минута пре печења. Пеците у претходно загрејаној рерни 30-40 минута, док не добију златно-смеђу боју.
Послуживање
Оставите штрудлу да се мало охлади пре него што је исечете. По жељи, можете је посути прах шећером за додатну слаткоћу и декорацију. Пријатно!