DAMA OVO MORA DA ZNA: Evo kada se služe crno i belo VINO, a kada ROZE, ovako je UGOĐAJ potpun
Ukoliko pripremate večeru za prijatelje pripremite im odgovarajuću hranu uz omiljeno piće...
Vino se od davnina smatralo pićem za bogate, pogotovu zbog procesa nastanka, obrade i krajnjeg proizvoda koji nije ni malo lak. Dobra vina mogu dostići cenu i do par stotina eura po flaši.
Ali, budući da i obični smrtnici (ponekad) vole da uživaju u jelu i piću, pokušaćemo kroz nekoliko primera da razbijemo predrasudu kako se tu radi o ne znam kakvoj pameti.
GREŠKA JE DA JE TOMA DUBOKO VOLEO SILVANU! Evo šta je prava istina i za kim je ustvari patio!
Čisti JETRU za TRI DANA: Skuvala je SMESU od DVA sastojka, odmah osetila OLAKŠANJE, podstiče probavu i cirkulaciju
Čisti ZUBE I DESNI BOLJE NEGO ČETKICA: Sok od ovog POVRĆA, jača funkciju mozga i imunitet, čuva srce
Danas se prave vrlo pristupačna vina, koja su jako dobrog kvaliteta koja svi možemo priuštiti, ali je važno kad koje vino treba da pijemo.
Ne samo da bi bili "in" već da bi nam ugođaj hrane i pića bio potpun.
Aperitiv
Kao aperitiv uobičajeno je da se posluži suvo ili polusuvo penušavo vino, suvo ili slatko belo, šeri, ili vino vrste porto.
Predjelo
Uz predjela, pihtije i namaze nećete pogrešiti ako poslužite belo vino koje je suvo, polusuvo ili lagano slatko.
Suvo i slatko vino daje potpun ugođaj kad se meša sa hranom, pogotovu ako na meniju za predjelo imamo platu sireva koji mogu biti tipa kačkavalj, feta ili neki jači kao haloumi.
Riba
Jela na bazi ribe takođe dobro idu uz suva bela vina i suve (brut i ekstra brut) penušave.
Pržena riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka, odlično se slažu s belim suvim vinima, dok ribe pečene na roštilju, te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crvena vina, suvi beli penušavac ili bela aromatična vina.
Žabe, puževi i jegulje, ili drugiegzotični specijaliteti takođe zahtevaju belo vino.
Sve što je jačeg ukusa zahteva nežnije, suvlje i mekanije vino kako ne bi ubilo ukuse koje nam ova hrana nudi.
Suhomesnata plata
Suhomesnati proizvodi poslužuju se uz suvi roze, ali ni belo suvo nije loš izbor.
Uz jaja pripravljena na različite načine ili poslužena sa suhomesnatim proizvodima i sirom, najbolje je izneti na sto belo suvo ili ružičasto vino.
Čorbe
Čorbe, testenina, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crvena vina.
Meso
Kada je reč o mesu, belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa mladim crvenim suvim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, neizbežna su izrazito puna i jaka, stara robusna crvena vina.
Testenina i sir
Velike razlike u izboru vina nude kombinacije sira s testeninama. Sirevi s mekanom testeninom najbolje ideu uz roze i crveno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom, ribani ili uzavreli, najčešće poslužuju u kombinaciji s crvenim starim robusnim vinom.
Dezert
Dezerti uglavnom idu prema izboru slatkih, liker i penušavih vina. Ukoliko se radi o voću, belo slatko, penušavac i liker roze najprirodniji su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet ili likersko crveno staro slatko vino.
Poslastice poput kolača i sladoleda idu savršeno u kombinaciji sa specijalnim likerima od vina, polusuvim penušavcima i aromatičnim slatkim vinima. Suve poslastice, bez čokolade, dobro podnose penušavce starijeg godišta, bela slatka i poluslatka vina, te šeri, porto ili prošek.
Kod vina je najvažnije da u njemu uživate, pa sve iako ga konzumirate u kombinaciji koja možda nije najidealnija.