GENIJALNO: Rupa na sredini krofne itekako ima svrhu, a evo i koju!
U početku krofne su bile bez rupe, a mnogi ih i danas tako prave.
Teško da se bilo gde na svetu može pronaći osoba koja ne voli krofne. Pri samoj pomisli na detinjstvo i slatkiše, svima nam prvo na pamet padnu tople, mekane bakine krofne sa domaćim džemom, posute vanilinim ili šećerom u prahu. Savršen spoj mirisa koji se širi kuhinjom tokom spremanja budi najlepša sećanja.
I dok svi obožavamo da ih jedemo i uvek im se rado vraćamo, mali broj ljudi zna zašto krofne imaju rupu u sredini.
Istina je da je u početku nisu imale. Ova izmena originalnom načinu pravljenja krofni najčešće se pripisuje kapetanu Hensonu Gregoriju, koj je radio kao kuvar na brodu. Pored standardne hrane, mornarima je spremao i kolače od testa i to u velikim količinama. I onda, nemajući gde da drži sve te silne poslastice, dosetio se da ih probuši i naređa na jednu šipku. Kasnije je tu rupu pravio i prilikom mešenja testa zato što će se tako ravnomernije peći i kolači neće biti živi u sredini.
Krofne su jedno od retkih jela koje možete isprobatiti u skoro svim delovima sveta, međutim ono što ih razlikuje od zemlje do zemlje je način njihove pripreme.
Svuda omiljene i svuda različite
Na jugu Afrike ih pune medom, dok im u Tunisu dodaju i susam i sok od pomorandže. Većina azijskih zemalja ima svoje varijacije krofni iskombinovanih sa tradicionalnom ishranom. Među najzanimljivijim punjenjima su slana kaša od pirinča i pasta od crvenog azuki pasulja. U Indiji umesto brašna koriste krompir, a na severu zemlje ih potapaju u jogurt i posipaju začinima.
Ipak, najbogatiju tradiciju pripreme krofni imaju Evropljani. U Austriji, gde su krofne kakve mi danas znamo najverovatnije izmišljene tradicionalno se pune džemom od jabuka ili kremom od vanile. Finci imaju i slanu verziju, koja se priprema od mesa, a u Litvaniji ih prave od svežeg sira. Naravno, najpoznatije su berlineri, koji se predstavljaju kao klasične krofne punjene marmeladom ili čokoladom sa šećernom glazurom ili posute šećerom u prahu, baš kao na našim prostorima.
Hladna krofna za vrele letnje dane
U Srbiji su uglavnom prva asocijacija na krofne detinjstvo, porodična okupljanja i bakin tajni recept za poseban ukus koji se pamti ceo život. S obzirom na to da živimo u 21. veku, koji je sa sobom doneo kreativnost u spremanju hrane i brojne kombinacije deserata, bilo je samo pitanje vremena kada će neko napraviti spoj svima omiljenih ukusa. Tako smo dobili najslađu postasticu, Frikom Krofnica sladoled.
Sa ukusom krofne, prelivom od čokolade i posipom od šarenih mrvica, savršeno ohlađen kao idealan izbor za vrele letnje dane, razgaljuje sva čula i nema sumnje da će oduševiti sve male, a i velike sladokusce. Frikom Krofnica izgledom je najprivlačniji najmlađima, a kako ima dobro poznat ukus bakinih krofni, bez sumnje će i odrasle vratiti u detinjstvo i ulepšati im dan - ovo je dečiji sladoled za odrasle.