ГЕНИЈАЛНО: Рупа на средини крофне итекако има сврху, а ево и коју!
У почетку крофне су биле без рупе, а многи их и данас тако праве.
Тешко да се било где на свету може пронаћи особа која не воли крофне. При самој помисли на детињство и слаткише, свима нам прво на памет падну топле, мекане бакине крофне са домаћим џемом, посуте ванилиним или шећером у праху. Савршен спој мириса који се шири кухињом током спремања буди најлепша сећања.
И док сви обожавамо да их једемо и увек им се радо враћамо, мали број људи зна зашто крофне имају рупу у средини.
Истина је да је у почетку нису имале. Ова измена оригиналном начину прављења крофни најчешће се приписује капетану Хенсону Грегорију, кој је радио као кувар на броду. Поред стандардне хране, морнарима је спремао и колаче од теста и то у великим количинама. И онда, немајући где да држи све те силне посластице, досетио се да их пробуши и наређа на једну шипку. Касније је ту рупу правио и приликом мешења теста зато што ће се тако равномерније пећи и колачи неће бити живи у средини.
Крофне су једно од ретких јела које можете испробатити у скоро свим деловима света, међутим оно што их разликује од земље до земље је начин њихове припреме.
Свуда омиљене и свуда различите
На југу Африке их пуне медом, док им у Тунису додају и сусам и сок од поморанџе. Већина азијских земаља има своје варијације крофни искомбинованих са традиционалном исхраном. Међу најзанимљивијим пуњењима су слана каша од пиринча и паста од црвеног азуки пасуља. У Индији уместо брашна користе кромпир, а на северу земље их потапају у јогурт и посипају зачинима.
Ипак, најбогатију традицију припреме крофни имају Европљани. У Аустрији, где су крофне какве ми данас знамо највероватније измишљене традиционално се пуне џемом од јабука или кремом од ваниле. Финци имају и слану верзију, која се припрема од меса, а у Литванији их праве од свежег сира. Наравно, најпознатије су берлинери, који се представљају као класичне крофне пуњене мармеладом или чоколадом са шећерном глазуром или посуте шећером у праху, баш као на нашим просторима.
Хладна крофна за вреле летње дане
У Србији су углавном прва асоцијација на крофне детињство, породична окупљања и бакин тајни рецепт за посебан укус који се памти цео живот. С обзиром на то да живимо у 21. веку, који је са собом донео креативност у спремању хране и бројне комбинације десерата, било је само питање времена када ће неко направити спој свима омиљених укуса. Тако смо добили најслађу постастицу, Фриком Крофница сладолед.
Са укусом крофне, преливом од чоколаде и посипом од шарених мрвица, савршено охлађен као идеалан избор за вреле летње дане, разгаљује сва чула и нема сумње да ће одушевити све мале, а и велике сладокусце. Фриком Крофница изгледом је најпривлачнији најмлађима, а како има добро познат укус бакиних крофни, без сумње ће и одрасле вратити у детињство и улепшати им дан - ово је дечији сладолед за одрасле.