clear sky
21°C
08.09.2024.
Beograd
eur
117.0105
usd
105.2158
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ne budite poslednji koji će isprobati vertikalne pegle!

17.07.2024. 12:24
Vertikalne pegle na paru
Vertikalne pegle na paru / Izvor: Promo

Otkrijte sve o vertikalnim peglama: o prednostima i manama, cenama i brendovima, primeni na raznim tkaninama. Da li se isplate i štede li dragoceno vreme?

Uvod

Vertikalne pegle na paru su su božanstvena inovacija u svetu kućnih obaveza. One su revolucionarni izum, čije prednosti čovečanstvo još uvek nije u potpunosti sagledalo. Namenjene su brzim ljudima koji žele sve i odmah, i pragmaticima koji nemaju vremena za traćenje.

Šta vam je potrebno? Nekoliko ofingera i 10 minuta pred izlazak u spoljni svet. Zgužvani outfit je prošlost, a i daska za peglanje je tako passé. Mi kao stanovnici 21. veka moramo flertovati sa budućnošću. Sa vizijom koja nam olakšava prenatrpane živote, koja nam štedi vreme i uprošćava komplikovane procese. Vertikalna pegla nam je sve to donela na dar, ali vam još nisu javili. Zato vam i mi donosimo ovaj vodič o svim radoznalim pitanjima koje imate, a ne znate kome da se obratite. Ovde ćete pronaći sve odgovore. Krenimo redom… 

Šta su zapravo vertikalne pegle na paru?

Sigurno imate nekog prijatelja koji se hvalisao kako je pronašao spasonosni uređaj, a niste bili sigurni o čemu tačno priča i bilo vam je glupo da pitate. Evo pojašnjenja.

Vertikalne pegle na paru, za koje mnogi misle da su samo još jedan kućni aparat, zapravo donose revoluciju u svetu peglanja. One omogućavaju jednostavno i brzo peglanje odeće koja ostaje okačena na vešalici, bez potrebe za tradicionalnom daskom za peglanje. Para koja izlazi iz pegle nežno ali efikasno uklanja nabore sa svih vrsta tkanina, od svile do debelog pamuka. Ovo čini vertikalne pegle ne samo praktičnim, već i nezamenljivim saveznikom u svakodnevnom životu. Za one koji misle da znaju sve o peglanju, vreme je da otkriju čari vertikalnih pegli na paru.

Kako funkcionišu i kako se koriste vertikalne pegle na paru?

Ako još uvek niste bili u prilici da koristite vertikalnu peglu, sigurno se pitate kako one rade? Po kom principu funkcionišu i da li je ceo proces komplikovan za učenje? Naprotiv, veoma je jednostavno.

Vertikalne pegle na paru funkcionišu pomoću rezervoara za vodu koji zagreva vodu i stvara paru. Ova para izlazi kroz mlaznice na glavi pegle i deluje na odeću koja je okačena na vešalici. Kada se pegla zagreje, jednostavno se prevlači preko odeće, a para uklanja nabore brzo i efikasno. Peglanje jedne košulje može trajati samo nekoliko minuta, zavisno od vrste tkanine i koliko je naborana. Kada ovladate rukovanjem vertikalnom peglom, značajno ćete uštedeti vreme, jer nema potrebe za postavljanjem i sklapanjem daske za peglanje, a peglanje postaje brže i jednostavnije.

Da li su vertikalne pegle na paru sigurne za korišćenje?

Najnormalnija stvar kod bilo koje kućne aparature jeste da se zapitate da li je bezbedna? Šta ako se deca motaju oko uređaja, može li doći do požara? Kada je reč o vertikalnim peglama, nemate puno razloga za brigu.

Vertikalne pegle na paru su generalno sigurne za korišćenje, ali je važno pridržavati se bezbednosnih uputstava, kao što su isključivanje uređaja nakon upotrebe i čuvanje van domašaja dece. Većina modernih modela ima opciju automatskog isključivanja, što dodatno povećava sigurnost. "Generalno" znači da su ove pegle sigurne uz pravilno rukovanje, ali mogu postati nebezbedne ako se ostave uključenima bez nadzora ili ako dođe do curenja vode. Nesreće ili neželjeni efekti mogu nastati zbog pregrevanja, curenja vrele vode ili pare, ili zbog oštećenih električnih kablova. Iako je retko, tkanina koju peglaš može da se zapali ako pegla ostane predugo na jednom mestu ili ako se koristi na previsokoj temperaturi.

Koja je razlika između tradicionalne i vertikalne pegle

Došao je na red da uporedimo klasične pegle sa vertikalnim. Da napravimo realan prikaz pogodnosti, ali i nedostataka oba tipa, pa rasudite sami.

Mane vertikalnih pegli u odnosu na klasične

Vertikalne pegle na paru mogu biti odličan dodatak, ali ne uvek i potpuna zamena za klasične pegle. Vertikalne pegle uglavnom služe samo za “dopeglavanje”, kada je nešto samo malo pogužvano, pa želite da izravnate, “doterate”,”zategnete” i ponovo nosite. Međutim, klasične pegle pružaju veći pritisak i preciznost, što ih čini boljim za teške tkanine poput debelog pamuka, posteljine, teksasa i teških zavesa. Ovi materijali zahtevaju jači pritisak, direktan kontakt i višu temperaturu kako bi se zgužvani predeli potpuno iznivelisali.  Klasične, tradicionalne pegle zato efikasnije izlaze na kraj sa posteljinama, stolnjacima I drugim komadima većih dimenzija, ali sa druge strane zahtevaju puno više vremena i posvećenosti. Podrobno peglanje je potrebno za tkanine koje se lako gužvaju i zahtevaju savršen izgled, kao što su košulje, haljine, i lanene pantalone.

Prednosti vertikalnih pegli u odnosu na klasične

Prednosti vertikalnih pegli svakako su: brzo zagrevanje, brzopotezno peglanje odeće na ofingerima, i jednostavno uklanjanje nabora. One su puno praktičnije jer ne morate satima da se znojite stojeći nad daskom, pogotovu tokom leta. Daska za peglanje vam zapravo ni ne treba. Okačite košulju na vešalicu i ide samo rad rukom, pa možete da peglate i sedeći ako imate neku kvaku ili niže pozicioniranu zakačaljku. Idealne su za osvežavanje odeće u poslednjem trenutku, kada ste u vremenskom cajtnotu, pred put ili važan sastanak. Zgodne su za svakodnevnu upotrebu jer štede i prostor i dragoceno vreme. Već smo pomenuli da vertikalne pegle fantastično rade posao kod svile, pamuka i sintetike, a pogodne su i za vunu, saten i lan..  Ključne prednosti vertikalnih pegli, dakle, su mobilnost i lakoća upotrebe.

Retro pegle i posledice pogrbljenosti nad daskom

Prema studiji Međunarodnog istraživačkog časopisa za inženjerstvo i tehnologiju (IRJET) ustanovljeno je da je niska produktivnost u radnom okruženju, posledica poremećaja mišićno-skeletnog sistema. Istraživanje je sprovedeno nad 210 indijskih radnika za peglanje u ustanovama za pranje veša. Međutim, to se odnosi i na radni učinak privatnih lica, koji obavljaju kućnu obavezu peglanja u svom domu. Pogurenost nad daskom tokom peglanja tradicionalnom peglom – podrazumeva nepravilan položaj vrata, nadlaktica i zglobova, abdomenalnog predela, ali i savijanje nogu u kolenima. Repetitivni, monotoni pokreti i dugotrajnost procesa peglanja dovode do učestalih pritužba radnika. Studijom je sprovedena brza procena celokupne anatomije tela, kako bi se uvrdio stepen nelagodnosti i pronašlo rešenje. Došli su do zaključka da je ergonomski dizajn uređaja jako važan, kao i pozicioniranje tela tokom peglanja. Vertikalne pegle su zato, po mnogo čemu, revolucionarni izum. Ne samo zbog male težine uređaja i ergonomskog dizajna drške, nego i zbog uspravnog položaja koji zauzimamo prilikom vertikalnog peglanja. Ravna kičma i lakoća pokreta eliminišu tegobe gorepomenutih radnika iz studije.

Daska za peglanje
Daska za peglanje / Izvor: Promo

Ergonomski dizajn kao lek za žuljeve i opekotine

Kad smo kod ergonomske drške, Odeljenje za kreativni dizajn proizvoda sa Azijskog univerziteta u kolaboraciji sa Odeljenjem za medicinska istraživanja Kineskog medicinskog univerziteta sprovela je još jedno istraživanje. Urađen je eksperiment o tome koja područja najviše stradaju prilikom peglanja klasičnom peglom. Rezultati nam govore da najviše žuljeva nastaje na desnoj strani kažiprsta, kao i palca. Na toj osnovi nastojali su da redizajniraju oblik klasične pegle kako bi smanjili verovatnoću za dobijanje opekotina prilikom peglanja, koje su učestale. To podrazumeva upotrebu nekog laganijeg materijala, koji bi u značajnoj meri rasteretio mišiće korisnika i smanjio težinu uređaja. Zbog toga su vertikalne pegle izuzetno praktične, jer poseduju sve te karakteristike – lake su, nemaju gvozdeno dno, brzopotezno se koriste, štede vreme i što je najvažnije smanjuju neželjene posledice nakon peglanja.

Peglica u koferu: Savršen saveznik na putovanjima

Često vam se desilo da idete izgužvani na moru, ili da neposredno pre sastanka primetite da vam je omiljena košulja već nošena. Pa vas stoga sigurno zanima koliko vertikalna pegla zauzima mesta, da li je lagana i koliko brzo može da vas izvuče iz problema?

Prosečna težina vertikalnih pegli obično se kreće između 1,5 i 3 kilograma. Većina modela kreće se upravo u tom rasponu. Ti lagani modeli su klasične putne pegle, obično namenjene za putovanja i brzu upotrebu. Lako ih spakujete u kofer između peškira, nesesera i garderobe. Bilo da se radi o poslovnom putu ili letovanju, vertikalna pegla oduzeće vam malo vremena i prostora. Brzinski pred izlazak iz apartmana ili hotela, možete da pređete aktuelnu kombinaciju i da uvek izgledate zategnuto, doterano, profesionalno. Vaša izgužvana verzija zauvek će izbledeti. Uređaj koji je savršen saveznik na putovanju. Koristite ga bez opterećenja, ne samo na putu, nego bilo gde! A pogledajte još 9 super stvari, koje verovatno niste znali o putnim peglama.

Ipak, moramo napomenuti da težina može varirati u zavisnosti od modela i dodatnih funkcija koje pegla ima. Teži modeli često su opremljeni većim rezervoarima za vodu, ali i dodatnim funkcijama (različiti nivoi pare i specijalni nastavci za peglanje različitih tkanina). Nezgrapnije pegle nisu toliko pogodne za nošenje u ruksacima i putnim torbama.

Vertikalne pegle na paru
Vertikalne pegle na paru / Izvor: Promo

Koji su najbolji brendovi pegli za vertikalno peglanje?

Sada kada ste već malo zagrejaniji za proizvod koji mnogo toga olakšava, voleli biste da nađete za sebe najbolji brend, pouzdan kvalitet. Pa da vidimo onda koji proizvođači se najbolje kotiraju na tržištu, i sa kakvim izborom sigurno nećete pogrešiti.

1. Philips

Philips je poznat po visokokvalitetnim uređajima za domaćinstvo. Njihove vertikalne pegle na paru nude brzo zagrevanje, snažan mlaz pare i funkcije poput Easy De-Calc za jednostavno uklanjanje kamenca. Modeli poput Philips GC362 su posebno popularni zbog svoje efikasnosti i trajnosti.

2. Russell Hobbs

Russell Hobbs vertikalne pegle na paru kombinuju stil i funkcionalnost. Karakteristike uključuju brzo zagrevanje, kontinuirani mlaz pare i kompaktnu veličinu, što ih čini idealnim za manje prostore i brzu upotrebu. Njihovi uređaji su poznati po povoljnoj ceni i pouzdanosti.

3. Tefal

Tefal nudi vertikalne pegle sa naprednim karakteristikama kao što su funkcije protiv kapanja, brzo zagrevanje i veliki rezervoar za vodu. Njihovi modeli su dizajnirani za efikasno uklanjanje nabora sa svih vrsta tkanina, a Anti-Calc sistem pomaže u održavanju uređaja.

4. Deerma

Deerma vertikalne pegle su poznate po inovativnom dizajnu i pristupačnim cenama. Nude dobru kombinaciju performansi i jednostavnosti upotrebe, sa funkcijama kao što su brzo zagrevanje i kontinuirani mlaz pare. Idealne su za svakodnevnu upotrebu i putovanja.

5. Sencor

Sencor vertikalne pegle na paru nude praktične karakteristike poput brzog zagrevanja, automatskog isključivanja i velikog rezervoara za vodu. Njihovi uređaji su pouzdani i jednostavni za korišćenje, sa fokusom na sigurnost i efikasnost.

Ovde možete pronaći širok izbor pegli za vertikalno peglanje, raznih brendova i različitih cenovnih rangova.

Tabelarni prikaz cenovnog ranga i performansi vertikalnih pegli

Uporedili smo sve bitne performanse koje su ključne za donošenje odluke o kupovini. Cena je mnogima presudna, ali pre konačnog izbor treba voditi računa i o: brzini zagrevanja, mlazu pare, kapacitetu rezervoara, o tkaninama koje se mogu tretirati i ostalim dodatnim funkcijama.

Cenovni rang (RSD) Brzina zagrevanja Mlaz pare (g/min) Kapacitet rezervoara (l) Tkanine Funkcije za uklanjanje nabora Sistem za čišćenje kamenca
Do 10.000 2 minuta 100-120 Manji (do 200ml) Pamuk, lan, svila, vuna Vertikalno peglanje, Eco režim Ručno čišćenje
10.000 - 20.000 Manje od 2 minuta 120-150 Srednji (200-300ml) Pamuk, lan, svila, vuna, sintetika Vertikalno peglanje, Eco režim, automatsko isključivanje Ručno/automatsko čišćenje
20.000 - 30.000 Manje od 2 minuta 150-200 Veći (300-500ml) Pamuk, lan, svila, vuna, sintetika, kašmir Vertikalno peglanje, Eco režim, automatsko isključivanje, funkcija protiv kapanja Automatsko čišćenje, uložak protiv kamenca
Preko 30.000 Manje od 1 minuta 200+ Veliki (500ml i više) Sve vrste tkanina Vertikalno peglanje, Eco režim, automatsko isključivanje, funkcija protiv kapanja, promenljivi mlaz pare Automatsko čišćenje, uložak protiv kamenca, sistem samočišćenja

Kao što vidimo iz tabele, može se pronaći rešenje za svačije potrebe i džep. Postoje povoljni modeli koji podjednako rade posao i imaju solidne performanse. Kako god da okrenemo, isplati se probati ovaj uređaj, jer tretira razne tkanine i oslobađa vas na mnogo načina.

Koliko vremena je potrebno da se vertikalna pegla na paru zagreje?

Ovo je sasvim legitimno pitanje, jer možda je proces peglanja kratak, a da je priprema neobično duga. Da li vertikalna pegla zaista štedi vreme? Odgovor je: ogromno DA!

Većina vertikalnih pegli na paru, otprilike 80-90%, se zagreva za 30 sekundi do 2 minuta, što ih čini veoma brzim i efikasnim za upotrebu. Ostatak, odnosno 10-20%, može zahtevati duže vreme zagrevanja, u proseku 3 do 5 minuta, što je obično slučaj kod modela sa većim rezervoarima za vodu ili dodatnim funkcijama. Najefikasniji modeli, kao što su Philips GC362 i Rowenta IS6520, poznati su po brzom zagrevanju i visokim performansama. Sve vertikalne pegle imaju rezervoar za vodu, koji je ključan za generisanje pare, ali kapacitet rezervoara može varirati, što utiče na vreme zagrevanja i trajanje peglanja bez potrebe za dopunjavanjem. Da, tačno je da su vertikalne pegle praktičnije i da štede vreme čak i kod lošijih modela koji se duže zagrevaju.

Da li vertikalne pegle na paru mogu koristiti običnu vodu iz slavine?

Većina proizvođača preporučuje korišćenje destilovane vode, u vertikalnim peglama na paru - kako bi se sprečilo stvaranje kamenca u uređaju. Destilovana voda je voda koja je pročišćena procesom destilacije, pri čemu su uklonjeni minerali i nečistoće. Korišćenje vode iz slavine, koja sadrži minerale, može dovesti do taloženja kamenca u rezervoaru i mlaznicama pegle, što može smanjiti njenu efikasnost i na kraju je oštetiti. Potrebno je nekoliko meseci redovne upotrebe sa vodom iz slavine da bi se stvorio toliki talog kamenca da ometa rad uređaja.

Integrisani sistemi za uklanjanje kamenca

Modeli vertikalnih pegli sa sistemom za uklanjanje kamenca, kao što su Philips Easy De-Calc i Rowenta IS6200, često su skuplji, ali pružaju dugotrajnu zaštitu i lakše održavanje. Ovi sistemi funkcionišu tako što automatski skupljaju kamenac u poseban kontejner ili koriste filtere koji omekšavaju vodu, čime se produžava vek trajanja pegle i održava njena efikasnost.

Dodatni filteri za pročišćavanje vode

Filteri za sisteme za uklanjanje kamenca kod vertikalnih pegli obično se dodatno naplaćuju. U standardnom pakovanju obično se dobija jedan ili dva filtera, ali to može varirati zavisno od proizvođača i modela pegle. Filteri za vertikalne pegle obično koštaju između 1.100 i 3.300  dinara po komadu, zavisno od brenda i specifičnog modela. Većina filtera traje između 3 i 6 meseci, zavisno od učestalosti upotrebe i kvaliteta vode koja se koristi. Neki proizvođači preporučuju zamenu filtera nakon određenog broja upotreba, što je obično naznačeno u uputstvima. Kada kupujete filtere, važno je osigurati da su kompatibilni sa vašim modelom pegle i da prate preporuke proizvođača za optimalne rezultate.

Da li se prilikom peglanja dodiruje tkanina ili se pegla sa optimalne razdaljine?

Vertikalnom peglom na paru možete dodirivati tkaninu, ali je često dovoljno držati peglu na maloj razdaljini od tkanine kako bi para efikasno uklonila nabore. Optimalna razdaljina zavisi od vrste tkanine i jačine pare, ali obično se pegla drži nekoliko centimetara od odeće. U svakom slučaju, lagani dodir pegle na tkanini nije štetan i može pomoći u postizanju još boljih rezultata, naročito kod težih nabora. Uvek je najbolje pratiti uputstva proizvođača za najbolje rezultate.

Da li su vertikalne pegle efikasne za sve vrste tkanina?

Vertikalne pegle na paru su efikasne za većinu vrsta tkanina, uključujući delikatne materijale poput svile, lana, sintetičkih materijala, kao i teže tkanine poput pamuka.

Sigurno ste se i vi naslušali priča da je svila tako suptilna da se ni pod razno ne treba tretirati peglom. To uopšte nije tačno! Peglanje svile može proteći bezbedno. Ipak, potrebno je znati par trikova kako  bi seansa prošla nežno i bez pehova. Pre nego što počnete sa peglanjem celokupne tkanine, testirajte peglu na malom, skrivenom delu svile kako biste se uverili da para ne izaziva oštećenja ili promene boje. A evo i trikova: svila mora biti malo vlažna pre, a tokom peglanja podesite najnižu temperaturu. Još bolje ako uređaj poseduje opciju hladne pare ili specijalni program za delikatne tkanine. Držite peglu na optimalnom rastojanju (nekoliko centimetara od tkanine) i izbegavajte direktan kontakt sa svilom. Tako ćete zasigurno izbeći eventualna oštećenja vrelom parom. Na taj način, para će sama otkloniti neravnine sa viseće tkanine. Preporučljivo je i korišćenje nekog zaštitnog materijala, poput mikrofiber krpe, pamuka ili gaze. Umetnite taj dodatni sloj između svile i pare kako biste duplo osigurali osetljivu tkaninu od udara toplote. Naposletku, ostavite svilu da se potpuno osuši na vešalici, kako bi tkanina zadržala izglancani oblik.

Pamuk je potpuni kontrast svili u procesu peglanja. Najviša temperatura je, štaviše, neophodna za ovaj materijal kako biste najefikasnije uklonili nabore. Osim toga temperaturu podesite na odgovarajući nivo za pamuk za ravnomerni tretman bez oštećenja. Kontinuirana para intenzivnog mlaza će brže prodredi kroz tkaninu, olabaviti vlakna i samim tim bolje ukloniti tvrdokorne nabore. Rastojanje između pegle i pamuka mora biti znatno bliža nego svili, ali opet bez direktnog kontakta - zbog ravnomernog prodora pare. To je posebno bitno za teže i debele pamučne komode. Takođe, valjalo bi da pamučna tkanina bude prethodno navlažnena, a poželjno je i prskanje vodom iz raspršivača s vremena na vreme tokom samog procesa. Dok peglate, povucite tkaninu i držite je blago zategnutom, da se ne bi pravile nove neravnine. U te svrhe možete iskoristiti dasku za peglanje, iako je reč o vertikalnoj pegli. Zašto? Upravo da bi se izbeglo gužvanje i da bi pamuk bio “pod konac”, zategnut kao vojnički krevet. I na kraju, potezi peglom moraju biti brzi i kratki, kako se parni mlaz ne bi dugo zadržavao na jednom mestu.

Vertikalne pegle na paru
Vertikalne pegle na paru / Izvor: Promo

Da li vertikalne pegle rade na džinsu/farmerkama?

Da, vertikalnom peglom na paru se može tretirati i popularni džins, odnosno farmerke ili čak teksas jakne. Ali potrebno je nekoliko dodatnih koraka za optimalne rezultate. Džins je teža tkanina koja zahteva visoku temperaturu pare, kako bi uklanjanje neravnina bilo efikasno. Pre peglanja ištrcajte farmerke raspršivačem za efikasniji učinak. Pegla sa opcijom podešavanja temperature i intenziteta pare je najbolje rešenje. Držite peglu blizu tkanine za duboko prodiranje pare kroz materijal. Za džins je, za razliku od pamuka, poželjno višestruko prelaženje preko istog mesta kako bi izgužvani delovi nestali. Vertikalna pegla je izuzetno praktična, štedi vreme i olakšava proces. Džins na dasci za peglanje je mnogo komplikovanija procedura od džinsa na čiviluku. A učinak je isti, ako ne i bolji - dobićete uredne i glatke farmerke za svega nekoliko minuta!

Kako očistiti peglu na paru za vertikalno peglanje?

Vertikalne pegle na paru treba redovno čistiti prema uputstvima proizvođača, koja najčešće nalažu pražnjenje rezervoara za vodu nakon svake upotrebe kako bi se sprečilo nakupljanje kamenca. Proizvođači često preporučuju korišćenje specijalnih rastvora za uklanjanje kamenca, kao što su mešavine vode i sirćeta ili komercijalni dekalcifikatori, za periodično čišćenje unutrašnjih delova pegle. 

Modeli sa funkcijom samočišćenja, kao što su Philips Easy De-Calc ili Rowenta Anti-Calc, imaju integrisane sisteme koji automatski uklanjaju kamenac, olakšavajući održavanje i produžavajući vek trajanja uređaja. Redovno održavanje prema ovim smernicama osigurava optimalne performanse pegle i sprečava kvarove izazvane nakupljanjem kamenca.

Peglanjem protiv depresije

A sada budite iskreni! Mislite li da naizgled dosadne kućne obaveze mogu imati lekovito dejstvo? Priznajte da ne. I da često gledate samo kako da eskivirate usisavanje, pranje sudova i brisanje prašine. Međutim, jedan psiholog od autoriteta pojasnio je da jednostavni, repetativni zadaci poput peglanja poboljšavaju mentalno zdravlje i u značajnoj meri mogu ublažiti nataložen stres. Člankom na “Daily mail” portalu, austrijski akademik Nils Birbaumer potvrđuje tu teoriju. On piše da u savremenom tempu života previše overhinkujemo o raznim gorućim problemima, tako da nam je često potrebno neko spasonosno “dugme za isključivanje”. Da se isključimo, oduzemo gas, ubacimo u ler, pustimo mozak “na ispašu”… Nazovite to kako god hoćete. A upravo u tome nam pomažu banalni, mehanički zadaci sa puno ponavljanja. Peglanje je prototip takvog jednog zadatka. Isprobajte, jer akademik tvrdi da guši depresiju, jača imuni sistem i generalno povećava osećaj blagostanja. Oslobodite svoje misli dok peglom prelazite preko izgužvanih košulja. Dopustite im da budu slobodne i kreativne, rasterećene od svakodnevnih briga. Osećaj satisfakcije kada vidite da je ceo ormar uredan je neprocenjiv, a pritom ćete uštedeti na hemijskom čišćenju. Win-Win kombinacija.

Vrtoglavi rast tržišta vertikalnih pegli u narednoj deceniji

Svi savremeni biznisi pažljivo odmeravaju i planiraju strategije za plasman vertikalnih pegli na veoma složenom i varljivom tržištu. Preduzetnici i proizvođači ovih uređaja neprekidno prate aktuelne tendencije, implementiraju najnovije trendove, osluškuju potrebe potrošača i prisluškuju konkurentske korake.

Detaljni izveštaj kaže da je globalno tržište vertikalnih pegli na paru (prenosivih parobroda) procenjeno na 2.29 milijardi američkih dolara u protekloj 2023. godini, sa očekivanjem da će dostići skoro 4 milijardi dolara do 2032. godine. To znači da će beležiti rast po prosečnoj godišnjoj stopi (CAGR) od 4.8% tokom ovog perioda. Sve ovo nam govori da su vertikalne pegle definitivno uređaj budućnosti i da su ga korisnici širom planete prepoznali kao spasonosni na mnogo nivoa.

Ova predikcija ukazuje na stabilan rast tržišta, podstaknut povećanom potražnjom za praktičnim i efikasnim rešenjima za negu odeće, posebno među potrošačima koji traže ekološki prihvatljivije alternative tradicionalnom peglanju.

Zaključak: Izum koji olakšava život štedeći sve dragocene resurse

Ekonomisanje resursima je nesporno bitno u današnjem svetu. A vertikalna pegla definitivno štedi resurse: i novac i prostor i vreme. Ne samo da leči depresiju, nego podiže ukupan kvalitet života svojom funkcionalnošću. Neka postane deo vaše svakodnevice i uverićete se i sami. Prenosiva i efikasna, mobilna i isplativija, uz neosetan napor. Dobra za poklon dragim ljudima. Glomazni uređaji vam ne trebaju. Skuplji su, komplikovaniji… Možda smo upravo zbog njih zamrzeli redovne kućne obaveze. Svi težimo za stvarima koje nam olakšavaju život, a teže stvari ostavljamo iza nas. Zato su vertikalne pegle naša današnjica i sutrašnjica, a klasične kakve smo dosad poznavali  neumitno će postati muzejski eksponati, baš kao i one gvozdene pegle naših prabaka, od kojih je sve počelo.

 

Moćan SIMBOL PRATIO BORU! Niko nije ni primetio, ovo je bilo postavljeno odmah uz sanduk pokojnika (FOTO)
Sahrana Bore Đorđevića

Moćan SIMBOL PRATIO BORU! Niko nije ni primetio, ovo je bilo postavljeno odmah uz sanduk pokojnika (FOTO)

07.09.2024. 19:39
Ovaj RAJ NA ZEMLJI KRIJU od turista, a košta samo TRI EVRA dnevno - Plaže kakve niste mogli ni da zamislite
Sardinija

Ovaj RAJ NA ZEMLJI KRIJU od turista, a košta samo TRI EVRA dnevno - Plaže kakve niste mogli ni da zamislite

07.09.2024. 18:23
Uzvici ODZVANJAJU GROBLJEM "BORO!" - Bora Čorba ispraćen na večni počinak, a umesto suza i tuge, na kraju usledilo ovo (FOTO)
sahrana Bore Čorbe

Uzvici ODZVANJAJU GROBLJEM "BORO!" - Bora Čorba ispraćen na večni počinak, a umesto suza i tuge, na kraju usledilo ovo (FOTO)

07.09.2024. 16:16
BORA PRED SMRT BIO NA OSTROGU: Kada ga je monah ugledao, izustio je samo jednu rečenicu
Bora Čorba sahrana

BORA PRED SMRT BIO NA OSTROGU: Kada ga je monah ugledao, izustio je samo jednu rečenicu

07.09.2024. 12:53
Moćan SIMBOL PRATIO BORU! Niko nije ni primetio, ovo je bilo postavljeno odmah uz sanduk pokojnika (FOTO)
Sahrana Bore Đorđevića

Moćan SIMBOL PRATIO BORU! Niko nije ni primetio, ovo je bilo postavljeno odmah uz sanduk pokojnika (FOTO)

07.09.2024. 19:39
"IMAMO 22 DECE i ovo su NAJGORE STVARI KOJE SU NAM SE DESILE sa njima!" Par otvorio dušu i otkrio detalje nesvakidašnje svakodnevice
bračni par

"IMAMO 22 DECE i ovo su NAJGORE STVARI KOJE SU NAM SE DESILE sa njima!" Par otvorio dušu i otkrio detalje nesvakidašnje svakodnevice

07.09.2024. 18:23
Ovaj RAJ NA ZEMLJI KRIJU od turista, a košta samo TRI EVRA dnevno - Plaže kakve niste mogli ni da zamislite
Sardinija

Ovaj RAJ NA ZEMLJI KRIJU od turista, a košta samo TRI EVRA dnevno - Plaže kakve niste mogli ni da zamislite

07.09.2024. 18:23
Uzvici ODZVANJAJU GROBLJEM "BORO!" - Bora Čorba ispraćen na večni počinak, a umesto suza i tuge, na kraju usledilo ovo (FOTO)
sahrana Bore Čorbe

Uzvici ODZVANJAJU GROBLJEM "BORO!" - Bora Čorba ispraćen na večni počinak, a umesto suza i tuge, na kraju usledilo ovo (FOTO)

07.09.2024. 16:16
VUČIĆ U LJUBOVIJI OSAM SATI PRIČAO SA MEŠTANIMA: Evo šta je obećao direktor kompanije građanima Srbije i šta je predsednik zahtevao od Rio Tinta (VIDEO)
Aleksandar Vučić i Siniša Mali

VUČIĆ U LJUBOVIJI OSAM SATI PRIČAO SA MEŠTANIMA: Evo šta je obećao direktor kompanije građanima Srbije i šta je predsednik zahtevao od Rio Tinta (VIDEO)

07.09.2024. 15:02
Potpuno neočekivano, ona je PRVA UČESNICA "Elite 8" - njen ulazak uspeo da iznenadi i Dušicu Jakovljević
Anđela Đuričić, Dušica Jakovljević

Potpuno neočekivano, ona je PRVA UČESNICA "Elite 8" - njen ulazak uspeo da iznenadi i Dušicu Jakovljević

07.09.2024. 21:57
PRVI SNIMCI NAKON DOJAVE O BOMBI: Stampedo ljudi u Smederevu pohrlio ka izlazu, trčali glavom bez obzira kada su čuli o čemu se radi (VIDEO)
Smederevo

PRVI SNIMCI NAKON DOJAVE O BOMBI: Stampedo ljudi u Smederevu pohrlio ka izlazu, trčali glavom bez obzira kada su čuli o čemu se radi (VIDEO)

07.09.2024. 21:59
Miljenica naroda otkrila da li ULAZI u "Elitu 8" - Anita Stanojlović došla sama, priznala zašto Anđelo NIJE SA NJOM
Anita Stanojlović

Miljenica naroda otkrila da li ULAZI u "Elitu 8" - Anita Stanojlović došla sama, priznala zašto Anđelo NIJE SA NJOM

07.09.2024. 22:19