Omiljena poslastica našeg detinjstva: Doboš torta (RECEPT)
Preukusna!
Po originalnom receptu, ova najpoznatija mađarska torta se pravi od sedam, a ne 14 kora, kako je kod nas običaj.
Brzi ručak za celu porodicu: Musaka od brokolija i šunke (RECEPT)
ORIGINALAN recept za slatkiš iz snova: Napravite njujorški čizkejk
IZNENADIĆETE SE: Ne ulazite u avion u štiklama i sa jakim parfemom, evo i zašto!
Nekada je ova torta bila obavezan deo rođendanskih, slavskih i brojnih svečanih trpeza...
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 4 jajeta
- 150 g šećera u prahu
- 5 vanilin šećera
- 200 g čokolade
- 250 g putera
- Šećerna glazura:
- 300 g šećera
- 3 kašike limunovog soka
Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati 4 kašike šećera i ponovo sve čvrsto umutiti. Žumanca ručno mutiti sa 4 kašike šećera dok masa ne posvetli. U belanca dodati žumanca i lagano promešati, dok se smesa ne sjedini. U prethodno zagrejanoj rermi ispeći 14 tankih kora (u plehu obloženom papirom za pečenje).
Fil: Na pari mutiti jaja sa šećerom u prahu i 1 kesicom vanilin šećera dok se ne dobije gusta smesa. Skloniti s vatre, pa dodati čokoladu i mešati dok se potpuno ne otopi. Penasto umutiti puter i kada se fil dobro ohladi, sve spojiti. Nafilovati 13 kora i premazati celu tortu.
Šećerna glazura: Šećer i limunov sok zagrejati na vatri dok se ne dobije tečna, smeđa glazura, pa preliti preko poslednje kore. Nožem premazanim puterom koru iseći na šnite. Šnite dekorativno poslagati po vrhu torte.