Омиљена посластица нашег детињства: Добош торта (РЕЦЕПТ)
Преукусна!
По оригиналном рецепту, ова најпознатија мађарска торта се прави од седам, а не 14 кора, како је код нас обичај.
Брзи ручак за целу породицу: Мусака од броколија и шунке (РЕЦЕПТ)
ОРИГИНАЛАН рецепт за слаткиш из снова: Направите њујоршки чизкејк
ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ: Не улазите у авион у штиклама и са јаким парфемом, ево и зашто!
Некада је ова торта била обавезан део рођенданских, славских и бројних свечаних трпеза...
- 8 јаја
- 8 кашика шећера
- 8 кашика брашна
- 4 јајета
- 150 г шећера у праху
- 5 ванилин шећера
- 200 г чоколаде
- 250 г путера
- Шећерна глазура:
- 300 г шећера
- 3 кашике лимуновог сока
Беланца умутити у чврст снег, па додати 4 кашике шећера и поново све чврсто умутити. Жуманца ручно мутити са 4 кашике шећера док маса не посветли. У беланца додати жуманца и лагано промешати, док се смеса не сједини. У претходно загрејаној рерми испећи 14 танких кора (у плеху обложеном папиром за печење).
Фил: На пари мутити јаја са шећером у праху и 1 кесицом ванилин шећера док се не добије густа смеса. Склонити с ватре, па додати чоколаду и мешати док се потпуно не отопи. Пенасто умутити путер и када се фил добро охлади, све спојити. Нафиловати 13 кора и премазати целу торту.
Шећерна глазура: Шећер и лимунов сок загрејати на ватри док се не добије течна, смеђа глазура, па прелити преко последње коре. Ножем премазаним путером кору исећи на шните. Шните декоративно послагати по врху торте.