Srpkinje, ovo obavezno morate IMATI NA TRPEZI za Badnje veče - Najukusnija posna jela za slavsku trpezu
Ukoliko ste u nedoumici šta da spremate za dva dana kada slavimo Badnji dan i jela na trpezi moraju biti posna, evo nekoliko predloga.
Na Badnji dan se u kući uklanjaju iz vidokruga svi oštri predmeti – igle, šila, vretena, makaze, noževi... I badnja večera se u nekim našim krajevima jede isključivo kašikama i prstima. Ovaj simbolični čin najavljuje dolazak božanskog deteta – donosioca mira.
Predlažemo vam da za Badnje veče na trpezu ukrašenu orasima, slamom i badnjakom iznesete starinska, pomalo zaboravljena jela, koja oslikavaju duh ovog praznika, pa se mogu jesti prstima ili kašikom, kao nekada.
![Božić](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/01/03/shutterstock_1241707024.jpg?itok=kF_gbbu6)
ZABORAVLJENI BOŽIĆNI OBIČAJI NAŠIH PREDAKA - Gatate li uz DESNU PLEĆKU PRASETA, pretite li SEKIROM VOĆU i spremate li BOŽIĆNICU za SIMPATIJU?
![sarma](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/01/03/screenshot_50.jpg?itok=HzilVwRN)
Domaćice, ako je ovo PRVI BOŽIĆ koji pripremate SAME, ne brinite! Ovo je NAJJEDNOSTAVNIJI recept za SARME, a sa ovom TEHNIKOM ZAVIJANJA svaka će biti ISTA
Paprikaš od luka i suvih šljiva
Potrebno je: 1 kg sitnijih glavica crnog luka, 200 g suvih šljiva, 1 kašičica mlevene crvene paprike, 1 kašika šećera, 1 kašičica brašna, 200 ml crnog vina, 200 ml vode, ulje, so, biber
Priprema: Oljuštite crni luk i pržite cele glavice na vrelom ulju povremeno dolivajući vodu. Kad luk odmekša, pospite ga brašnom i mlevenom paprikom, pošećerite i nalijte vinom i vodom. Dodajte suve šljive kojima ste izvadili koštice, pa kuvajte na laganoj vatri 15 minuta. Pred kraj kuvanja posolite i pobiberite po ukusu.
Topla pita od somovine
Potrebno je: 1 kg somovine, 0,5 kg crnog luka, 0,5 kg kora za pitu, veza peršuna, so, biber, ulje
Priprema: Ribu očistite i posolite. Luk sitno iseckajte i pržite ga na ulju dok ne postane staklast. Preko luka stavite komade ribe i sve dinstajte zajedno dolivajući pomalo vode. Kada riba omekša, izvadite je na tanjir i povadite kosti. Očišćenu ribu ponovo vratite u luk, dodajte sitno seckan peršun, posolite, pobiberite i sve dobro promešajte. Koru poprskajte uljem, preko nje stavite još jednu i ravnomerno nanesite nadev od ribe. Prekrijte još jednom korom, poprskajte je uljem i nabockajte viljuškom preko cele površine kore. Savijte pitu i ređajte u podmazan pleh. Pecite pola sata na 200 stepeni. Poslužite toplo.
Žito musaka
Potrebno je: 300 g praziluka, 300 g šargarepe, 0,5 kg kuvane pšenice belije, ulje, suvi biljni začin, crvena mlevena začinska paprika, so, biber, posni kačkavalj, origano
Priprema: Iseckajte praziluk i dinstajte ga na ulju zajedno s narendanom šargarepom, a žito skuvajte. Kad luk omekša, dodajte kuvano žito i posolite. Začinite suvim biljnim začinom, crvenom mlevenom paprikom i biberom. Sve dobro izmešajte, pa polovinu mase sipajte u pleh. Preko toga obilno narendajte posni kačkavalj i prekrijte ostatkom. Ponovo narendajte kačkavalj, pospite origanom i stavite u rernu na 15 minuta na 180 stepeni da se zapeče.
Ajvarnik
Potrebno je: 1 kg praziluka, 10 čenova belog luka, 0,5 kg domaćeg ajvara, ulje
Priprema: Praziluk očistite i sitno ga iseckajte, a potom dinstajte na ulju dok potpuno ne omekša. Polovinu praziluka sipajte u vatrostalnu posudu i preko njega rasporedite ajvar. Pospite sitno iseckanim belim lukom i prekrijte preostalim prazilukom. Pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni.
Ova jela su prošla test vremena, nisu skupa i lako se spremaju, pa su idealan izbor da zadivite ukućane kada ih na Badnje veče iznesete na trpezu .