Српкиње, ово обавезно морате ИМАТИ НА ТРПЕЗИ за Бадње вече - Најукуснија посна јела за славску трпезу
Уколико сте у недоумици шта да спремате за два дана када славимо Бадњи дан и јела на трпези морају бити посна, ево неколико предлога.
На Бадњи дан се у кући уклањају из видокруга сви оштри предмети – игле, шила, вретена, маказе, ножеви... И бадња вечера се у неким нашим крајевима једе искључиво кашикама и прстима. Овај симболични чин најављује долазак божанског детета – доносиоца мира.
Предлажемо вам да за Бадње вече на трпезу украшену орасима, сламом и бадњаком изнесете старинска, помало заборављена јела, која осликавају дух овог празника, па се могу јести прстима или кашиком, као некада.
ЗАБОРАВЉЕНИ БОЖИЋНИ ОБИЧАЈИ НАШИХ ПРЕДАКА - Гатате ли уз ДЕСНУ ПЛЕЋКУ ПРАСЕТА, претите ли СЕКИРОМ ВОЋУ и спремате ли БОЖИЋНИЦУ за СИМПАТИЈУ?
Домаћице, ако је ово ПРВИ БОЖИЋ који припремате САМЕ, не брините! Ово је НАЈЈЕДНОСТАВНИЈИ рецепт за САРМЕ, а са овом ТЕХНИКОМ ЗАВИЈАЊА свака ће бити ИСТА
Паприкаш од лука и сувих шљива
Потребно је: 1 кг ситнијих главица црног лука, 200 г сувих шљива, 1 кашичица млевене црвене паприке, 1 кашика шећера, 1 кашичица брашна, 200 мл црног вина, 200 мл воде, уље, со, бибер
Припрема: Ољуштите црни лук и пржите целе главице на врелом уљу повремено доливајући воду. Кад лук одмекша, поспите га брашном и млевеном паприком, пошећерите и налијте вином и водом. Додајте суве шљиве којима сте извадили коштице, па кувајте на лаганој ватри 15 минута. Пред крај кувања посолите и побиберите по укусу.
Топла пита од сомовине
Потребно је: 1 кг сомовине, 0,5 кг црног лука, 0,5 кг кора за питу, веза першуна, со, бибер, уље
Припрема: Рибу очистите и посолите. Лук ситно исецкајте и пржите га на уљу док не постане стакласт. Преко лука ставите комаде рибе и све динстајте заједно доливајући помало воде. Када риба омекша, извадите је на тањир и повадите кости. Очишћену рибу поново вратите у лук, додајте ситно сецкан першун, посолите, побиберите и све добро промешајте. Кору попрскајте уљем, преко ње ставите још једну и равномерно нанесите надев од рибе. Прекријте још једном кором, попрскајте је уљем и набоцкајте виљушком преко целе површине коре. Савијте питу и ређајте у подмазан плех. Пеците пола сата на 200 степени. Послужите топло.
Жито мусака
Потребно је: 300 г празилука, 300 г шаргарепе, 0,5 кг куване пшенице белије, уље, суви биљни зачин, црвена млевена зачинска паприка, со, бибер, посни качкаваљ, оригано
Припрема: Исецкајте празилук и динстајте га на уљу заједно с наренданом шаргарепом, а жито скувајте. Кад лук омекша, додајте кувано жито и посолите. Зачините сувим биљним зачином, црвеном млевеном паприком и бибером. Све добро измешајте, па половину масе сипајте у плех. Преко тога обилно нарендајте посни качкаваљ и прекријте остатком. Поново нарендајте качкаваљ, поспите ориганом и ставите у рерну на 15 минута на 180 степени да се запече.
Ајварник
Потребно је: 1 кг празилука, 10 ченова белог лука, 0,5 кг домаћег ајвара, уље
Припрема: Празилук очистите и ситно га исецкајте, а потом динстајте на уљу док потпуно не омекша. Половину празилука сипајте у ватросталну посуду и преко њега распоредите ајвар. Поспите ситно исецканим белим луком и прекријте преосталим празилуком. Пеците у рерни око пола сата на 200 степени.
Ова јела су прошла тест времена, нису скупа и лако се спремају, па су идеалан избор да задивите укућане када их на Бадње вече изнесете на трпезу .