RIZNICA PROTEINA I MINERALA: Kikiriki puter čuva srce, pomaže pri mršavljenju i poboljšava pamćenje
Čudesna namirnica.
Puter od kikirikija je namaz koji ćete sigurno zavoleti ukoliko ste ljubitelj ukusne namirnice od koje se pravi. On je najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama. U poslednje vreme rado ga kupuju i potrošači u Evropi, Australiji i Latinskoj Americi. Ono što ga čini posebnim jeste njegova jednostavnost pri pripemanju, lako ga možete napraviti i u vašoj kuhinji.
NE PRETERUJTE SA TEČNOŠĆU: Evo koliko vode treba da pijete čak i kada je vrućina!
Kikiriki maslac u količini od 100 grama u proseku sadrži čak 49 gr masnoća. Ovo može delovati kao zabrinjavajuća cifra, ali to vas uopšte ne treba plašiti. Naime, on je skoro ekvivalentan maslinovom ulju, pošto obiluje zasićenim i nezasićenim mastima. Stoga, ovaj namaz je sjajan izvor zdravih i korisnih lipida koji pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi.
Kada je u pitanju puter od kikirikija proteini su ono čime se ovaj namaz može pohvaliti. Njih u proseku ima oko 25 posto, a retko koja slična namirnica vam može obezbediti toliki nivo ovih korisnih materija. Držaće vas sitim dosta dugo, nećete imati napade gladi i odvratiće vas od prejedanja. Uostalom, njega rado jedu sportisti, jer su proteini veoma važni za izgradnju i održavanje mišića.
Ne treba zanemariti ni činjenicu kako ovaj namaz u sebi sadrži brojne vitamine i minerale. Oni su prilično važni ljudskom organizmu zarad njegovog pravilnog funkcionisanja. Naime, u njemu se nalaze magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, mangan, kalcijum, selen, cink i gvožđe. Ova impresivna kombinacija ima brojne prednosti po vaše zdravlje, ali to nije sve.
OPASNA PO ZDRAVLJE: NIPOŠTO ne počinjite OVU dijetu pred odlazak na letovanje!
Kikiriki maslac sadrži vitamin E, kao i kompleks vitamina B: riboflavin, tiamin, niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu. Ovo praktično znači kako je ovaj ukusni namaz zaštitnik mozga i kompletnog nervnog sistema.
Na prvom mestu je upravo ova činjenica, pre svega zbog zdravih masti kojima on obiluje. Baš zbog toga je puter od kikirikija za zdravlje srca izuzetno dobar. Ovi lipidi u kombinaciji sa vitaminima i mineralima uspešno spuštaju nivo LDL- a , a blago povećavaju dobar holesterol. Na taj način, izbećićete rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, šloga itd.
ČUDESNA VOĆKA: Kajsija čuva VID, jača ZUBE I KOSTI, a rešava i OVAJ problem sa kožom!
Veliki problem današnjice jesu prekomerni kilogrami. Posebno ukoliko su oni posledica prejedanja i konzumiranja nezdrave hrane koja je prepuna veštačkih šećera i loših masti. Puter od kikirikija za mršavljenje je pun pogodak, ukoliko se pravilno dozira. Ova idealna namirnica sadrži proteine koji će vas zasititi na duge staze. Uz nju uspešno ćete izbeći napade gladi, prejedanje, a ako ste uz to i fizički aktivni – izgradićete i mišićnu masu. To je veliki plus, jer se na taj način najbolje i najbrže sagorevaju masti i kalorije. Ukoliko ste se ranije pitali da li kikiriki goji, upravo smo vam dali odgovor.
Šta NIKAKO ne treba jesti pre odlaska na PLIVANJE
Kombinacija koja se nalazi u kompleksu vitamina B je sjajan saveznik vašeg mozga. Naime, oni pozitivno utiču na neurone i nervne ćelije. Pomoći će vam ako spremate ispite ili se suočavate sa velikim mentalnim naporom. Ujedno čuvaju od Alchajmera, najviše zbog niacina koji je najzaslužniji za to. Stoga, jedite kikiriki puter za bolje pamćenje!
Ovaj ukusni namaz možete napraviti i u vašoj kuhinji!
300 grama nepečenog, oljuštenog i neslanog kikirikija, malo soli, 2 kašike maslinovog ulja. Priprema namaza: Ispecite ove ukusne plodove u rerni koju ste zagrejali na 160 stepeni. Vreme koje će vam biti potrebno za to je svega 15 minuta. Izvadite ih čim primetite da su poprimili žućkastu boju i kad počnu spuštati karakterističan miris. Potom izvadite tepsiju ili vatrostalnu posudu u kojoj su se pekli i stavite neka se malo prohlade. Zatim ih sipajte u blender. Ukoliko je aparat manji, nemojte ih dodavati sve odjednom, već to radite postepeno.
Na njih pospite sasvim malo soli i meljite na najvećoj brzini. Kada dobijete smesu koja liči na pastu, uspite dve kašike maslinovog ulja i još malo mešajte u aparatu. Još jedan od načina kako napraviti puter od kikirikija jeste da pred sam kraj dodate malo meda, cimeta ili javorovog sirupa. Ovo ostavljamo vama i vašoj mašti. U svakom slučaju dobićete sjajan namaz fenomenalnog ukusa.
LEČE GLJIVICE I BAKTERIJE: Žene u VAG*NU stavljaju OVO iako može da ih UBIJE!
Kada ste dobili glatku masu, prespite ga u staklenu teglu koju ste prethodno dobro oprali. Veoma je važno čuvati ga u frižideru, jer mu ne odgovara sobna temperatura. Slobodno jedite kikiriki puter u narednih nedelju dana, najbolje za doručak jer je sjajan za početak dana.