Ovo je jedini ISPRAVAN NAČIN ZA SPREMANJE I ČUVANJE SPANAĆA kako bi sačuvao sve VITAMINE
Spanać ima i jednu manu, ističu nutricionisti, a to je da je brzo kvarljiv.
Izraz superhrana deluje kao moderna izmišljotina, ali nutricionisti tvrde kako to spanać zaista jeste. Ipak, to važi samo ako ga pripremate na način da očuvate sve bitne vitamine i minerale u njemu.
Ovo svestrano povrće lako je pronaći tokom cele godine, a možete ga koristiti u svemu, od smutija preko salata do jela od testenine, a da pritom bitno ne promenite ukus. No, spanać ima i jednu manu, ističu nutricionisti, a to je da je brzo kvarljiv.
Zbog toga je nužno prikladno ga spremati da bi on sačuvao svoje bogatstvo ukusa i još važnije, nutrijente.
Spanać će zbog svojih nežnih listova i visokog udela vode (preko 90 posto) nije pametno kupovati u većim količinama.
- Spanać će brzo uvenuti ako ga odmah ne skuvate. Ako počne izgledati ljigavo ili poprimi loš miris, nemojte ga jesti - ističe nutricionistica Frances Largeman-Roth.
Srećom, postoji nekoliko načina za čuvanje (u frižideru i zamrzivaču) kako bi duže trajao.
Kako čuvati svež spanać
- Ključ produženja roka trajanja je održavanje španaća suvim. Ako spanać kupujete svež u snopu, pričekajte da ga operete neposredno pre kuhanja. Ako ga isperete pre vremena (recimo dan ili dva pre), dobro ga prosušite i uklonite sve tragove vode.
- Izvadite spanać iz ambalaže i u potpunosti ga osušite.
- Izbacite sve listove koji su se možda pokvarili.
- Složite papirnate ubruse na dno hermetički zatvorene posude.
- Položite suvo lišće spanaća na papirnati ubrus.
- Zatvorite posudu i spremite u frižider.
Ako je spanać koji kupujete prethodno opran, Mur preporučuje da ga jedete što pre. Ali nakon što otvorite kesu, dodajte u nju čistu salvetu kako biste odvojili dodatnu vlagu i držite vrećicu zatvorenu, kaže ona.
Nikad brže i lepše! Da li ste već probali KROFNE IZ RERNE? (RECEPT)
Ovaj TRIK ZA PUNJENE PAPRIKE ućiniće ih DUPLO UKUSNIJIM - Evo u čemu je caka!
DOMAĆI SIRUP OD BELOG LUKA pobeđuje i najjače infekcije - Sastojke sigurno imaš kod kuće (RECEPT)
Kako zamrznuti spanać
Ako svoj sveži spanać želite sačuvati i nakon uobičajenog roka upotrebe od pet do sedam dana, razmislite o tome da ga stavite u zamrzivač. Za optimalnu dugovečnost, Largeman-Roth preporučuje sleđenje ove metode:
- Spanać blanširajte u kipućoj vodi 2 minuta (dok ne postane svetlozelen.)
- Ohladite ga ledenom vodom i iscedite.
- Spanać spremite u kesicu za zamrzavanje ili u posude za kockice leda.
Svež i smrznut španać mogu se koristiti relativno slično. Međutim, sveži je idealan je za sirova, nevuhana jela, poput salata. Dodavanje na kraju postupka kuvanja u testeninama pomaže u održavanju hrskave teksture i ukusa svežeg spanaća.
Smrznuti spanać može dobro funkcionisati u bilo kojem jelu koje nije salata. Zamrzavanje u posudama za kockice leda olakšava stavljanje u blender za smutije sa povrćem.