Ово је једини ИСПРАВАН НАЧИН ЗА СПРЕМАЊЕ И ЧУВАЊЕ СПАНАЋА како би сачувао све ВИТАМИНЕ
Спанаћ има и једну ману, истичу нутриционисти, а то је да је брзо кварљив.
Израз суперхрана делује као модерна измишљотина, али нутриционисти тврде како то спанаћ заиста јесте. Ипак, то важи само ако га припремате на начин да очувате све битне витамине и минерале у њему.
Ово свестрано поврће лако је пронаћи током целе године, а можете га користити у свему, од смутија преко салата до јела од тестенине, а да притом битно не промените укус. Но, спанаћ има и једну ману, истичу нутриционисти, а то је да је брзо кварљив.
Због тога је нужно прикладно га спремати да би он сачувао своје богатство укуса и још важније, нутријенте.
Спанаћ ће због својих нежних листова и високог удела воде (преко 90 посто) није паметно куповати у већим количинама.
- Спанаћ ће брзо увенути ако га одмах не скувате. Ако почне изгледати љигаво или поприми лош мирис, немојте га јести - истиче нутриционистица Францес Largeman-Roth.
Срећом, постоји неколико начина за чување (у фрижидеру и замрзивачу) како би дуже трајао.
Како чувати свеж спанаћ
- Кључ продужења рока трајања је одржавање шпанаћа сувим. Ако спанаћ купујете свеж у снопу, причекајте да га оперете непосредно пре кухања. Ако га исперете пре времена (рецимо дан или два пре), добро га просушите и уклоните све трагове воде.
- Извадите спанаћ из амбалаже и у потпуности га осушите.
- Избаците све листове који су се можда покварили.
- Сложите папирнате убрусе на дно херметички затворене посуде.
- Положите суво лишће спанаћа на папирнати убрус.
- Затворите посуду и спремите у фрижидер.
Ако је спанаћ који купујете претходно опран, Мур препоручује да га једете што пре. Али након што отворите кесу, додајте у њу чисту салвету како бисте одвојили додатну влагу и држите врећицу затворену, каже она.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/268764/krofne_1.jpg?itok=VOYqntFV)
Никад брже и лепше! Да ли сте већ пробали КРОФНЕ ИЗ РЕРНЕ? (РЕЦЕПТ)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/01/25/profimedia-0241863147.jpg?itok=Cdukx1nZ)
Овај ТРИК ЗА ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ ућиниће их ДУПЛО УКУСНИЈИМ - Ево у чему је цака!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/12/24/profimedia-0355605795.jpg?itok=ZSy44Rkk)
ДОМАЋИ СИРУП ОД БЕЛОГ ЛУКА побеђује и најјаче инфекције - Састојке сигурно имаш код куће (РЕЦЕПТ)
Како замрзнути спанаћ
Ако свој свежи спанаћ желите сачувати и након уобичајеног рока употребе од пет до седам дана, размислите о томе да га ставите у замрзивач. За оптималну дуговечност, Largeman-Roth препоручује слеђење ове методе:
- Спанаћ бланширајте у кипућој води 2 минута (док не постане светлозелен.)
- Охладите га леденом водом и исцедите.
- Спанаћ спремите у кесицу за замрзавање или у посуде за коцкице леда.
Свеж и смрзнут шпанаћ могу се користити релативно слично. Међутим, свежи је идеалан је за сирова, невухана јела, попут салата. Додавање на крају поступка кувања у тестенинама помаже у одржавању хрскаве текстуре и укуса свежег спанаћа.
Смрзнути спанаћ може добро функционисати у било којем јелу које није салата. Замрзавање у посудама за коцкице леда олакшава стављање у блендер за смутије са поврћем.