Ako imate problem sa stolicom i aknama, telo vas UPOZORAVA da smanjite unos OVE NAMIRNICE!
Nije na odmet znati...
Razlozi zbog kojih većina ljudi voli da jede hleb - ukusan, praktičan i možemo da ga nosimo gde god želimo. Međutim, kao i većina stvari koje su tako dobro ukusa, hleb može da ima negativan efekat na ljudski organizam.
A kada je naše telo uznemireno, šalje nam signale koje treba na vreme da prepoznamo.
Predstavljamo vam sedam znakova da treba da smanjite konzumiranje hleba:
PSIHOANALITIČAR UPOZORAVA: Otac MORA da učestvuje u odrastanju deteta! NIJE DOVOLJNA SAMO MAJKA, ovo je razlog
ŠOK SAZNANJE! Naučnici VEGETERIJANSTVO I VEGANSTVO povezuju sa ovom OPASNOM BOLEŠĆU...
RIBE OSEĆAJU ZABRANJENU PRIVLAČNOST: Vreme idealno za PREVARE, a dnevni horoskop otkriva KO je u iskušenju!
1. Imate problem sa stolicom
Osobe koje ne podnose gluten ili pate od celijakije, ali nisu svesne toga, često se osećaju naduveno. I ne samo to, mogu da imaju problema s odlaskom u toalet, jer su im creva blokirana.
Možda niste netolerantni na gluten, ali imate visoku osetljivost kada konzumirate pšenicu i druge žitarice. Najbolje što možete da učinite u ovom slučaju je da uradite niz testova kako biste videli da li vam šteti gluten.
2. Često ste gladni
Istina je da su visokorafinisane žitarice, poput belog hleba, belog pirinča, pereca i krekera, visokokalorične. A način na koji deluju je tako što vas teraju da jedete još više hrane bogate šećerima. Zato kada se osećate dodatno tužno ili pod stresom, posežete za onim rafinisanim žitaricama koje će vam na trenutak učiniti da se osećate bolje.
Zbog toga biste mogli da primetite i da dobijate kilograme, nešto što se lako može izbeći ako pređete na proizvode od celih žitarica.
Studija je dokazala da ovi proizvodi mogu da pomognu da brže izgubite masnoću u predelu stomaka od rafiniranih žitarica. A to je zato što sadrže više vitamina i minerala. Ali to ne znači da terba da preterate s njihovom konzumacijom.
3. Vaš nivo holesterola raste
Hleb koji sami pravite možda nije odgovoran za porast holesterola, ali pekarski proizvodi jesu. Proizvodi poput kroasana i peciva s maslacem bogati su trans mastima. Ove namirnice sadrže mnogo maslaca i jaja koja mogu da povise nivo holesterola ako se redovno konzumiraju.
Takođe, većina proizvoda koji sadrže gluten spadaju u istu štetnu kategoriju. Ovi proizvodi se razlikuju i mogu uključivati pakirane kolačiće i kolače, krofne i većinu pržene hrane. Najbolje bi bilo da pređete na žitarice od celog zrna i smanjite pekarske proizvode.
4. Osip i akne
Hrana poput testenine, belog pirinča, rezanaca, žitarica i svega što je napravljeno od belog brašna može da uzrokuje probleme sa kožom. Kao što je studija pokazala, ljudi koji su konzumirali previše rafiniranih ugljenih hidrata imali su 30 odsto veći rizik od razvoja akni. To je uglavnom zato što su ti proizvodi bogati šećerom, što povećava razinu insulina.
Kao odgovor na to povećanje, androgeni hormoni postaju aktivniji i nastaju akne. S druge strane, čini se da ljudi koji ne konzumiraju previše šećera imaju manje probleme s aknama.
5. Pospani ste nakon jela
Kada konzumirate previše hleba u svakodnevnoj ishrani, velike količine insulina se oslobađaju u vaš krvotok. Insulin pomaže triptofanu da ostane u krvi duže nego što biste želeli. Triptofan je aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina, dva neurotransmitera koji pomažu u stabilizaciji raspoloženja. Oni takođe podstiču san i pomažu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja.
Zbog toga se možda osećate pospano i dodatno smireno nakon velikog obroka punog rafinisanih žitarica.
6. Vaš krvni pritisak raste
Jedna obična kriška hleba može da ima i do 230 mg soli, što je 15 odsto gornje granice dopuštenog dnevnog unosa. Jedan jednostavan sendvič imaće duplu količinu. Visoko obrađena hrana poput pice, peciva i sendviča još više povećava količinu natrijuma.
Posledica visokog unosa natrijuma je skok krvnog pritiska, a on je krivac zašto mnogi ljudi koji pate od srčanih bolesti i moždanog udara.
7. Vaše raspoloženje može da ima uspone i padove
Hleb ima sposobnost da izazove mnoge uspone zbog visokog procenta šećera, ali nakon njih slede padovi. Studija je pokazala da ako se rafinisane žitarice ne vare pravilno, njihovi spojevi mogu doći do nečijeg mozga i da uzrokuju neke vrste mentalnih problema.
Postoje dokazi da su ljudi koji su osetljivi na pšenicu skloniji šizofreniji, bipolarnom poremećaju, depresije i anksioznosti. Mnogi ljudi koji su započeli dijetu bez pšenice i mlečnih proizvoda videli su značajno poboljšanje u svom mentalnom zdravlju.