Ако имате проблем са столицом и акнама, тело вас УПОЗОРАВА да смањите унос ОВЕ НАМИРНИЦЕ!
Није на одмет знати...
Разлози због којих већина људи воли да једе хлеб - укусан, практичан и можемо да га носимо где год желимо. Међутим, као и већина ствари које су тако добро укуса, хлеб може да има негативан ефекат на људски организам.
А када је наше тело узнемирено, шаље нам сигнале које треба на време да препознамо.
Представљамо вам седам знакова да треба да смањите конзумирање хлеба:
ПСИХОАНАЛИТИЧАР УПОЗОРАВА: Отац МОРА да учествује у одрастању детета! НИЈЕ ДОВОЉНА САМО МАЈКА, ово је разлог
ШОК САЗНАЊЕ! Научници ВЕГЕТЕРИЈАНСТВО И ВЕГАНСТВО повезују са овом ОПАСНОМ БОЛЕШЋУ...
РИБЕ ОСЕЋАЈУ ЗАБРАЊЕНУ ПРИВЛАЧНОСТ: Време идеално за ПРЕВАРЕ, а дневни хороскоп открива КО је у искушењу!
1. Имате проблем са столицом
Особе које не подносе глутен или пате од целијакије, али нису свесне тога, често се осећају надувено. И не само то, могу да имају проблема с одласком у тоалет, јер су им црева блокирана.
Можда нисте нетолерантни на глутен, али имате високу осетљивост када конзумирате пшеницу и друге житарице. Најбоље што можете да учините у овом случају је да урадите низ тестова како бисте видели да ли вам штети глутен.
2. Често сте гладни
Истина је да су високорафинисане житарице, попут белог хлеба, белог пиринча, переца и крекера, висококалоричне. А начин на који делују је тако што вас терају да једете још више хране богате шећерима. Зато када се осећате додатно тужно или под стресом, посежете за оним рафинисаним житарицама које ће вам на тренутак учинити да се осећате боље.
Због тога бисте могли да приметите и да добијате килограме, нешто што се лако може избећи ако пређете на производе од целих житарица.
Студија је доказала да ови производи могу да помогну да брже изгубите масноћу у пределу стомака од рафинираних житарица. А то је зато што садрже више витамина и минерала. Али то не значи да терба да претерате с њиховом конзумацијом.
3. Ваш ниво холестерола расте
Хлеб који сами правите можда није одговоран за пораст холестерола, али пекарски производи јесу. Производи попут кроасана и пецива с маслацем богати су транс мастима. Ове намирнице садрже много маслаца и јаја која могу да повисе ниво холестерола ако се редовно конзумирају.
Такође, већина производа који садрже глутен спадају у исту штетну категорију. Ови производи се разликују и могу укључивати пакиране колачиће и колаче, крофне и већину пржене хране. Најбоље би било да пређете на житарице од целог зрна и смањите пекарске производе.
4. Осип и акне
Храна попут тестенине, белог пиринча, резанаца, житарица и свега што је направљено од белог брашна може да узрокује проблеме са кожом. Као што је студија показала, људи који су конзумирали превише рафинираних угљених хидрата имали су 30 одсто већи ризик од развоја акни. То је углавном зато што су ти производи богати шећером, што повећава разину инсулина.
Као одговор на то повећање, андрогени хормони постају активнији и настају акне. С друге стране, чини се да људи који не конзумирају превише шећера имају мање проблеме с акнама.
5. Поспани сте након јела
Када конзумирате превише хлеба у свакодневној исхрани, велике количине инсулина се ослобађају у ваш крвоток. Инсулин помаже триптофану да остане у крви дуже него што бисте желели. Триптофан је аминокиселина која помаже у производњи серотонина и мелатонина, два неуротрансмитера који помажу у стабилизацији расположења. Они такође подстичу сан и помажу у регулацији циклуса спавања и буђења.
Због тога се можда осећате поспано и додатно смирено након великог оброка пуног рафинисаних житарица.
6. Ваш крвни притисак расте
Једна обична кришка хлеба може да има и до 230 мг соли, што је 15 одсто горње границе допуштеног дневног уноса. Један једноставан сендвич имаће дуплу количину. Високо обрађена храна попут пице, пецива и сендвича још више повећава количину натријума.
Последица високог уноса натријума је скок крвног притиска, а он је кривац зашто многи људи који пате од срчаних болести и можданог удара.
7. Ваше расположење може да има успоне и падове
Хлеб има способност да изазове многе успоне због високог процента шећера, али након њих следе падови. Студија је показала да ако се рафинисане житарице не варе правилно, њихови спојеви могу доћи до нечијег мозга и да узрокују неке врсте менталних проблема.
Постоје докази да су људи који су осетљиви на пшеницу склонији шизофренији, биполарном поремећају, депресије и анксиозности. Многи људи који су започели дијету без пшенице и млечних производа видели су значајно побољшање у свом менталном здрављу.