ŠOK SAZNANJE! Naučnici VEGETERIJANSTVO I VEGANSTVO povezuju sa ovom OPASNOM BOLEŠĆU...
Da li ste znali?
Prema nedavnom istraživanju jednog uticajnog američkog časopisa ishrana bez mesa je povezivana sve više sa raznim mentalnim bolestima.
Analiza je podrazumevala 20 studija o konzumaciji mesa i mentalnom zdravlju i otkrila je povezanost između vegetarijanstva i veganstva s lošijim stanjem mentalnog zdravlja.
POPIJTE OVAJ SOK ODMAH POSLE JELA I OBORIĆETE ŠEĆER U KRATKOM ROKU: Svima je poznat, a tek što je UKUSAN
NE LIČI NA SEBE, NATAŠA POTPUNO PROMENILA SVOJ IZGLED: Bekvalčeva se osmelila da uradi OVO...
OVA ČETIRI KOMADA IZBACITE IZ SVOG GARDEROBERA: Stilisti kažu da je njima PROŠAO ROK
- Koliko ste ljudi sreli koji su i srećni i stalno na dijeti? - pitala se Urska Dobersek, psihološkinja sa Univerziteta Južna Indijana, koja je i koautorka ove analize.
- Verovatno vrlo malo - a postoji jak naučni razlog za to - restriktivne dijete dugoročno čine ljude nezdravima i nesrećnima.
Ipak, o svakoj potencijalnoj uzročnoj vezi još se raspravlja. Iako neke studije sugerišu da se nutritivni nedostaci povezani s veganskom ishranom mogu povezati sa depresijom, moguće je da depresija i anksioznost prethode nečijoj odluci da ne konzumira meso.
- Izbegavanje mesa može biti i kokoš i jaje kada je u pitanju mentalna bolest - rekla je Dobersek.
Isključivanje mesa iz ishrane verovatno neće poboljšati mentalno zdravlje
Istraživanje uključeno u novu analizu obuhvata period od 2001. do sredine 2020. i uključuje gotovo 172.000 ispitanika na četiri kontinenta. U toj grupi oko 158.000 ljudi jelo je meso, a 13.000 nije.
Sve osim dve studije oslanjale su se na upitnike u kojima su ispitanici sami izveštavali jesu li jeli meso ili ne, a zatim su odgovarali na pitanja o tome jesu li osetili anksioznost i depresiju.
Analiza je zaključila da je "apstinencija od mesa jasno povezana s lošijim mentalnim zdravljem"
To je bilo tačno bez obzira na pol osobe iako istraživači nisu mogli videti i druge uticaje koji mogu biti u korelaciji sa ovom pojavom - kao što su dob osobe, određene vrste mesa koje jedu, socioekonomski status, istoriju mentalnih bolesti ili koliko dugo su se suzdržavali od mesa.
Ipak, rezultat se nadovezuje na prethodna istraživanja koja su pokazala slične trendove, pa je Dobersek rekla da nije iznenađena.
Njen tim je, naime, prošle godine objavio analizu koja je sugerisala da je suzdržavanje od mesa povezano s većim rizikom od depresije, anksioznosti i samopovređivanja.
U međuvremenu je analiza iz avgusta ove godine, koju je sprovela ekipa iz Nemačke, takođe pokazala da su vegetarijanci depresivniji od ljudi koji jedu meso.
- Ideja da možemo postati zdraviji ili srećniji eliminacijom hrane i pića je pojednostavljena, ne naučna i nije potkrepljena valjanim dokazima - rekla je Dobersek.
Pitanje hronologije: Prestanu li ljudi prvo jesti meso, a zatim razviju veći rizik od depresije?
Ili je više ljudi koji su već depresivni odlučilo postati vegani ili vegetarijanci?
Vrlo malo studija nudi odgovore na ta pitanja iako istraživanja iz 2012. sugerišu da depresija može prethoditi prelasku na vegetarijanstvo.
Druga moguća objašnjenja za tu vezu, prema Dobersek i Arčeru, mogu biti da ljudi pokušavaju sprovoditi ishranu bez mesa kako bi rešili postojeće probleme mentalnog zdravlja ili da ljudi s depresijom mogu saosećati sa životinjama i donositi prehrambene odluke na temelju osobne etike.
- Pojedinci koji se bore s mentalnom bolešću često menjaju svoju ishranu kao oblik samolečenja - rekla je Dobersek.
- I čini se da mnogi ljudi biraju veganstvo kao etički odgovor na okrutnost svojstvenu prirodi i ljudskim društvima.
Takođe, je moguće da će se osobe koje su depresivne ili zabrinute zbog klimatskih promena verovatnije odlučiti za ishranu koja smanjuje emisije ugljenika. Na globalnom nivou mesna industrija je odgovorna za oko 15% godišnjih emisija.
Dobersek je međutim primetila da stroga veganska prehrana ponekad može dovesti do manjka nutrijenata, posebno kod trudnica.
To zauzvrat može povećati rizik od telesnih i psihičkih bolesti. Na primer, vitamin B-12, folna kiselina i omega-3 masne kiseline nalaze se samo u životinjskim proizvodima, a manjak tih hranjivih sastojaka povezan je s depresijom, niskom energijom i lošim metabolizmom.
Rasprava ostaje sporna
Kad je objavljena analiza Dobersek iz 2020. neki koji su je čitali mislili su da pokazuje da jedenje mesa poboljšava mentalno zdravlje, ali Arčer je rekao: - To je očigledno pogrešno.
Osim toga, kritičari tih nalaza istakli su da je Dobersek dobila više od 10.000 dolara od Nacionalne zadruge govedara kako bi sprovela recenziju - "Govedina za srećniji i zdraviji život".
Nova analiza takođe je delom finansirana bespovratnim sredstvima putem zadruge za goveđe meso. Međutim, autori su primetili da sponzor nije uticao na dizajn istraživanja, prikupljanje podataka ili zaključke studije.
- Ipak, stanovništvo SAD-a postalo je dijabetičarsko, anksioznije i depresivnije. Mislim da ovo nije slučajnost - zaključila je doktorka Dobersek svoje dugogodišnje studije.