ČISTE CREVA I ALKALIZUJU - Namirnice koje ubrzavaju METABOLIZAM i podstiču probavu, odličan izbor za detoksikaciju
Odlične su za probavu..
Gojaznost, pad imuniteta, pad energije su posledica nepravilne, masne i previše začinjen hrane koja narušava prirodnu ph vrednost organizma, zbog čega je veoma bitno da u svakodnevnu ishranu uvrstite namirnice koje pomažu da se povrati prirodni ph organizma, a koje u isto vreme pozitivno utiče na organe za varenje i probavu, tako da nećete imati problema sa viškom kilograma.
Avokado
Istraživanja su pokazala da ishrana bogata ovom namirnicom obezbeđuje pad ukupnog holesterola za 8,2% . Osim toga, avokado pomaže da se u želucu neutralizuje kisela hrana i doprinosi apsorpciji hranljivih materija iz voća i povrća.
Španski istoričar Bernardino de Saagun (Bernardino de Ribeira) u svojoj knjizi „Opšta istorija Nove Španije“ pisao je još 1576. da Asteci znaju za korisna svojstva ovog ploda, a košticu avokada koriste u lekovitim smesama.
Regulišite NIVO ŠEĆERA U KRVI na najprirodniji način: Samo jedna PROMENA vas deli od toga, evo i koja...
TELO VAM ŠALJE JASAN SIGNAL - Evo šta govori stalna potreba za slatkišima i pecivom
Banane
Banane sadrže dva osnovna tipa vlakana: rezistentni skrob (nalazi se u nezrelim bananama i pomaže varenju) i pektin (koji pomaže u prevenciji raka debelog creva). Zrele banane sadrže vitamine i baze, uravnotežuju nivo šećera u krvi (zahvaljujući gvožđu koje stvara hemoglobin) i snižavaju krvni pritisak (zbog kalijuma).
Karfiol
Karfiol po svom sadržaju korisnih materija nadmašuje ostale vrste kupusa. Ovo povrće sadrži vitamine C, A, B, PP, kao i holin, koji jača nervni sistem i sprečava nakupljanje holesterola u jetri. Od korisnih mikroelemenata, karfiol sadrži kalcijum (koji jača kosti) i magnezijum (koji donosi dobro raspoloženje).
Dinja
Osim prijatnog ukusa, dinja sadrži karoten (smanjuje verovatnoću oboljevanja od raka), vlakna, kao i folnu i askorbinsku kiselinu (jača imunološki sistem i koštano tkivo). A zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, dinja našu kožu čini lepom i zdravom.
Grožđe
Grožđe sadrži veliki broj korisnih biljnih jedinjenja, koja mogu da zaštite od pojedinih vrsta karcinoma, a takođe snižavaju holesterol. 16-nedeljno istraživanje na 38 muškaraca, koji su uzimali 20 g ekstrakta grožđa dnevno, pokazalo je da je kod svih došlo do smanjenja šećera u krvi. Grožđe sadrži kalcijum, magnezijum, kalijum i fosfor – elemente neophodne za zdravlje kostiju.
Krastavac
Krastavac je odličan za uklanjanje kiselina i toksina iz organizma. Ovo povrće, zahvaljujući flavonoidima koje sadrži, takođe iz organizma izbacuje slobodne radikale, čije nakupljanje može dovesti do pojave srčanih, plućnih i autoimunih bolesti. Krastavac je niskokaloričan i može se bezbrižno uključiti u mnoge dijete.
Kinoa
Kinoa sadrži više belančevina od ostalih žitarica. Ova namirnica našem organizmu obezbeđuje fosfor (ne manje od većina vrsta ribe), gvožđe (dva puta više nego pšenica), kalcijum, vlakna i B vitamine, koji učestvuju u svim metaboličkim procesima.
Blitva
Blitva je listnata biljka koja sadrži mnogo vitamina K (koji pomaže u pročišćavanju i koagulaciji krvi). Takođe i vitamine A i E, natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Zahvaljujući takvom vitaminskom koktelu, ova namirnica poboljšava cirkulaciju krvi, jača zube i kosti, pomaže organizmu u borbi protiv virusa.
Limun
Limun sprečava razvoj raka, smanjuje rizik od moždanog udara, čisti organizam od toksina i plaka, pomaže kod avitaminoze, bolesti gastrointestinalnog trakta, poremećaja metabolizma minerala, ateroskleroze i hipertenzije. Spisak korisnih svojstava limuna je toliko velik, da se u srednjem veku verovalo da je ovaj citrus može da zaštiti od kuge.
Bosiljak
Bosiljak sadrži mnogo antioksidanata, pomaže u detoksikaciji i smanjuje štetan uticaj stresa na organizam. Ova biljka takođe ima protivupalna, analgetička, antipiretička, imunološka i diuretička svojstva.