"Bolje KAJMAK i LEPINJA ZA DORUČAK nego VOĆE" Dr Filgud ukazao na VELIKU GREŠKU sa jutarnjom rutinom - "Šećer ode u krv, a onda se iz pankreasa luči insulin"
"Najveće greške kod doručka koje pravimo jeste da jedemo voće", kaže dr Filgud i dodaje da se voće jede za užinu.
Kako je objasnio, kada pojedemo voće za doručak, ono se 45 minuta zadržava u želucu, nakon toga ide u creva, šećer ode u krv, a onda se iz pankreasa luči insulin, pa višak šećera se raspodeli ili "u rad ili u mast".
"Pošto je rano, onda će otići u rad, ali šećer u krvi padne i gladni smo, pa ćemo tako u toku dana uneti mnogo više kalorija nego da smo imali neki bolji doručak", rekao je i dodao da je još gora varijanta ako popijemo smuti za doručak ili se odlučimo za kupovnu kašu, a najgore je ako preskočimo doručak.
"Treba doručkovati pre nego što krenete na posao", rekao je.
"Nije srećno rešenje, ali je bolje lepinja s kajmakom nego voće", dodao je.
Kao idealne tipove doručka je naveo dve šake ovsenih pahuljica, šaku badema i jogurt. Kao drugu varijantu možemo da pojedemo salatu, tunjevinu i raženi hleb ili hleb, pesto sos, dva kuvana jaja i paradajz. Palenta i mladi sir su takođe dobra opcija.
Dr Filgud savetuje da za doručak treba jesti jednu do dve kriške raženog hleba, 300-500gr sezonske salate prelivene maslinovim uljem i po želji pesto sos.