"Боље КАЈМАК и ЛЕПИЊА ЗА ДОРУЧАК него ВОЋЕ" Др Филгуд указао на ВЕЛИКУ ГРЕШКУ са јутарњом рутином - "Шећер оде у крв, а онда се из панкреаса лучи инсулин"
"Највеће грешке код доручка које правимо јесте да једемо воће", каже др Филгуд и додаје да се воће једе за ужину.
Како је објаснио, када поједемо воће за доручак, оно се 45 минута задржава у желуцу, након тога иде у црева, шећер оде у крв, а онда се из панкреаса лучи инсулин, па вишак шећера се расподели или "у рад или у маст".
"Пошто је рано, онда ће отићи у рад, али шећер у крви падне и гладни смо, па ћемо тако у току дана унети много више калорија него да смо имали неки бољи доручак", рекао је и додао да је још гора варијанта ако попијемо смути за доручак или се одлучимо за куповну кашу, а најгоре је ако прескочимо доручак.
"Треба доручковати пре него што кренете на посао", рекао је.
"Није срећно решење, али је боље лепиња с кајмаком него воће", додао је.
Као идеалне типове доручка је навео две шаке овсених пахуљица, шаку бадема и јогурт. Као другу варијанту можемо да поједемо салату, туњевину и ражени хлеб или хлеб, песто сос, два кувана јаја и парадајз. Палента и млади сир су такође добра опција.
Др Филгуд саветује да за доручак треба јести једну до две кришке раженог хлеба, 300-500гр сезонске салате преливене маслиновим уљем и по жељи песто сос.