Ovu HRANU smatraju SUPERZDRAVOM, ali NIJE dobra za DIJABETIČARE: Spisak NAMIRNICA koje treba IZBEGAVATI
Obratite pažnju na ove "male zamke".
Osnovno pravilo ishrane osobe sa dijabetesom je izbegavanje naglog skoka šećera, prema rečima doktora Džeralda Bernstina, direktora programa za upravljenje dijabetesom Instituta za dijabetes "Fridman".
Prema njegovim rečima najopasnija hrana za dijabetičare su gazirani sokovi i slatkiši, jer telo veoma brzo apsorbuje ove proste šećere, a na drugom mestu su ugljeni hidrati, kao i hrana sa visokim sadržajem masti.
UNIŠTAVA BAKTERIJE U GRLU: Ova HRANA jača organizam i IMUNITET, dezinfikuje, greje i oporavlja organizam
SNIŽENI I POVEĆANI MONOCITI: Evo šta znače ovi parametri i šta morate da URADITE u ovom slučaju
Beli pirinač na vrhu listi
U suštini sve što je visoko procesuirano, a tu se misli na industrijsku hranu, pakovanu, prženo, pohovano i pravljeno sa dosta brašna treba izbegavati. Beli pirinač baš kao i belo brašno mogu izazvati skok šećera isto kao i slatkiši.
Umesto belog koristite integralni pirinač.
Kafa sa viskokim sadržajem šećera, šlaga i zaslađivača
Teško je odoleti fino ukrašenoj čaši omiljenoj napitka na bazi kafe, ali ovakve smese su pune zaslađivača, šećera, slatke pavlake zbog čega je veoma loša za dijabetičare.
Banane i dinje
Ovo voće je bogato vitaminima i mineralima zbog čega je izuzetno dobro za detoksikaciju u vreme dijete. Međutim, to ne važi za dijabetičare. Banane, dinje i voće kao što su breskve, preciznije nektarine nalazi se na listi zabranjenog voća. Umesto ovog voća opredelite se za borovnice i zelene jabuke.
Kineska hrana
Ova vrsta hrane puna je začina, preciznije soli, masna je i nikako nije dobar izbor za dijabetičare. U ovoj kuhinji se dosta koristi sok od pomorandže kao baza za sos, zbog čega tako reći, hrana pliva u šećeru.
Na ovu listu takođe možemo svrstati i voćne smutije, suvo voće, musli sa viskokim sadržajem šećera, voćni sokovi, energetske čokoladice, paste, crveno meso i prženi krompir.
Hrana koja se prepreporučuje
Namirnice sa visokim sadržajem vlakana drže šećer pod kontrolom. Idealne su žitarice poputi kinoe i braon pirinač
Piletina i ćuretina
Ovo meso, pogotovo pileće i ćureće grudi, su proteinska bomba koja će vam drastično spustiti šećer. Idealna mera je 220 g po obroku ili šnicla veličine dlana. Možete ga jesti bareno ili pečeno, sa što manje masnoće.
Riba
Za riblje meso puno zdrave masti se kaže da je najzdravije na planeti. Losos, sardine, haringa ili inćuni su odlični izvori omega-3 masnih kiselina, koji veoma povoljno utiču na čitav ljudski organizam.Od velike je važnosti da dijabetičari unose ovakvu hranu, jer su skloni srčanom udaru i bolestima srca. Konzumiranje omega-3, verovatnoća da će se desiti bolest srčanog mišića ili smrt izazvana srčanim udarom svedena je na minimum.
Jaja
Konzumiranje jaja, koja se mogu pripremati na bezbroj načina, zasitiće vas na duži vremenski period od bilo koje druge namirnice. Jaja pojačavaju proizvodnju dobrog holesterola, ali smanjuju i višak šećera u krvotoku.
Mlečni prozivnosi sa niskim sadržajem masti
Birajte mleko, jogurt, sir i pavlaku sa što manjim procentom masnoća. Ako poželite da konzumirate punomasne mlečne proizvode, jedite i pijte u malim, kontrolisanim količinama. Preporučljiv je i grčki jogurt, koji uspešno kontroliše šećer.
Hleb, pecivo i testo
Bogati su dobrim ugljenim hidratima koji ne štete dijabetičarima. Testo od integralnog brašna se mnogo lakše vari od istih proizvoda napravljenih od belog brašna. Preporučuju se i ovsene pahuljice i kinoa kao dobar izbor za doručak jednog dijabetičara.
Cimet
Istraživanja su pokazala da je cimet dobra za ovu bolest, da može uticati na smanjenje nivoa šećera i utiče na bolje delovanje insulina.
Maslinovo ulje
Smanjuje loš holesterol i višak šećera u krvi. Pomaže i prilikom skidanja kilograma, sprečavajući taloženje masnih naslaga u telu.