Domaće krofne izgledom lepe kao iz pekare, ali je ukus daleko bolji - Testo mekano, a fil po vašoj volji
Obradujte ukućane domaćom poslastivom kojoj nema ravne.
Svi vole krofne, a posebno ako su domaće. One u pekari mogu izgledati veoma lepo, ali nikada ukus nije tako dobar kao kada napravite kod kuće.
Zato vam prenosimo jedan dobar recept za domaće krofne.
Sastojci:
- 800 gr brasna
- 2 jaja
- 400 ml mleko (mlako)
- 50 g kvasca (svezeg)
- 1 kašika puna šećera
- 1 kafena kašičica soli
- 50 ml ulja
- po zelji strugana korica jednog limuna
- šećer u prahu za posuti
- nadav po želji
- razne glazure po želji
Priprema
Toplo mleko, izmrvljen kvasac i šećer izmutiti. Dodati ostale sastojke (50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brašno i limunovu koricu ako koristimo) umesiti testo. Prekriti vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadođe. Premesiti i neka nadolazi ponovo.
Na pobrašnjenoj radnoj povrsini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili čašom.
Izrezano testo za krofne ređati na pobrašnjenu radnu površinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min.
Šerpa u kojoj ce se pržiti krofne treba da je široka i niska (da bi se krofne lakše okretale . Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju (nikako da dodiruju dno). Ulje ne sme da je previše toplo.
Malo nauljiti ruke uzimati testo za krofne i spuštati u ulje onu stranu koja je bila gore. Pržiti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i pržiti dok se dobro krofna ne naduva, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peći do kraja.
Pržene krofne stavlajti na kuhihjski papir da se upije višak masnoce.
Krofne možete puniti čim hocete, posuti šećerom u prahu, a tu su i razne glazure po želji.
Savet: Ulje za krofne ne treba da je previše toplo. Najbolje je proveriti temperaturu tako što ćete u ulje ubaciti mali komad testa. Idealno ulje je ako se oko testa počinju da se stvaraju mali mehurići. Ukoliko je testo odmah potamnelo, ulje je prevruće i tada treba ga ohladiti, tako što ga uklonimo sa vatre i dodamo malo hladnog ulja, ili smanjiti temperaturu.
Svaki put kada spuštate krofne u ulje, preklopite i pržite preklopljene krofne sve dok se dobro ne naduvaju, skinuti poklopac, preokrenuti i pržiti bez poklopca. To činimo da bi se krofne dobro naduvale, postale šuplje i dobile beli pojas. Ako želite krofne koje nisu šuplje razvite testo deblje od 1 cm, piše Kulinarka.