Домаће крофне изгледом лепе као из пекаре, али је укус далеко бољи - Тесто мекано, а фил по вашој вољи
Обрадујте укућане домаћом посластивом којој нема равне.
Сви воле крофне, а посебно ако су домаће. Оне у пекари могу изгледати веома лепо, али никада укус није тако добар као када направите код куће.
Зато вам преносимо један добар рецепт за домаће крофне.
Састојци:
- 800 гр брасна
- 2 јаја
- 400 мл млеко (млако)
- 50 г квасца (свезег)
- 1 кашика пуна шећера
- 1 кафена кашичица соли
- 50 мл уља
- по зељи стругана корица једног лимуна
- шећер у праху за посути
- надав по жељи
- разне глазуре по жељи
Припрема
Топло млеко, измрвљен квасац и шећер измутити. Додати остале састојке (50 мл уља, 2 цела јаја, со, брашно и лимунову корицу ако користимо) умесити тесто. Прекрити ванглу и нека стоји на топлом док не надође. Премесити и нека надолази поново.
На побрашњеној радној поврсини тесто развити на 1 цм дебљине. Из теста вадити крофне округлом модлом или чашом.
Изрезано тесто за крофне ређати на побрашњену радну површину. Прекрити кухињском крпом и нека стоји 20-30 мин.
Шерпа у којој це се пржити крофне треба да је широка и ниска (да би се крофне лакше окретале . Крофне при пржењу треба да пливају у уљу (никако да додирују дно). Уље не сме да је превише топло.
Мало науљити руке узимати тесто за крофне и спуштати у уље ону страну која је била горе. Пржити истовремено 4 крофне. Преклопити поклопцем и пржити док се добро крофна не надува, а потом скинути поклопац, окренути крофне на другу страну и пећи до краја.
Пржене крофне ставлајти на кухихјски папир да се упије вишак масноце.
Крофне можете пунити чим хоцете, посути шећером у праху, а ту су и разне глазуре по жељи.
Савет: Уље за крофне не треба да је превише топло. Најбоље је проверити температуру тако што ћете у уље убацити мали комад теста. Идеално уље је ако се око теста почињу да се стварају мали мехурићи. Уколико је тесто одмах потамнело, уље је превруће и тада треба га охладити, тако што га уклонимо са ватре и додамо мало хладног уља, или смањити температуру.
Сваки пут када спуштате крофне у уље, преклопите и пржите преклопљене крофне све док се добро не надувају, скинути поклопац, преокренути и пржити без поклопца. То чинимо да би се крофне добро надувале, постале шупље и добиле бели појас. Ако желите крофне које нису шупље развите тесто дебље од 1 цм, пише Кулинарка.