Greška zbog koje se GUBE VITAMINI i minerali: Svi volimo DOMAĆU SUPU, a evo KAKO se PRAVILNO kuva
Pridržavajte se ovog pravila u pripremi...
Domaća supa je definitivno jedno od najkvalitetnijih domaćih jela koje bi što češće trebale da se nađu na vašem tanjiru. Veoma je dobra za kosti, ali i za probavne organe i varenje i najbolji je izbor u slučaju da ste bolesni, prehlađeni ili imate neko virusno oboljenje, jer oporavlja organizam, hidrira i nadoknađuje izbubljene vitamine i minerale.
Čisti JETRU za TRI DANA: Skuvala je SMESU od DVA sastojka, odmah osetila OLAKŠANJE, podstiče probavu i cirkulaciju
"Iskočila mi je na VRATU LIMFNA ŽLEZDA!" Mira Škorić IGNORISALA SIMPTOME opake bolesti, ISTINU joj saopštio LEKAR
Uvek pre birajte domaću supicu, umesto onih u kesicama.
Iako jednostavnija i brža za napraviti, domaća supa uz samo malo više truda donosi nebrojano mnogo prednosti. Gotove supe su uglavnom pune aditiva i šećera pa samim tim anuliraju benefite ovog važnog napitka. Iako one mogu da budu prva pomoć kod potrebne hidratacije i nadoknade elektrolita, uvek birajte opciju domaće supe jer će vam ona pružiti mnogo više hranljivih sastojaka a ukoliko je dobro začinite, može biti i značajno ukusnija od ustaljenog ukusa "gotove" supe.
Supica je bolji izbor od potaža.
Potaži ukoliko se prave od pravih namirnica mogu da budu izuzetno ukusni i zdravi. Ali uzimajući u obzir činjenicu da se prave od celih namirnica mogu da budu poprilično kalorični. Zato mogu biti dobar izbor za večeru kao kompletan obrok. Potaži napravljeni u restoranima su najčešće pravljeni od brašna i neutralne pavlake, pa iako poprilično ukusni, nisu pravi izbor za sve one koji vode računa o svojoj ishrani. Ukoliko pravite potaž kod kuće na primer od pečuraka, brokolija ili bundeve, dobro skuvajte namirnice, dodajte luka, malo soli, bibera i začina po ukusu , izmiksajte štapnim mikserom i izbegavajte pavlaku za kuvanje. Za dekoraciju dodajte malo semeki bundeve na vrh.
Uticaji supice na zdravlje:
Zimi je pogodna za grejanje organizma , jača imunitet i pomaže u borbi protiv prehlada. Leti je idealan vid rehidratacije, predstavlja pravu malu infuziju elektrolita, u periodima obimnog znojenja, ali i nakon različitih gastrointerstinalnih tegoba, nakon povraćanja i proliva. Umiruje creva i pomaže i olakšava pražnjenje
- Idealna je za dijete i posebne režime ishrane, posebno ako je napravljena bez dodataka brašna i pavlake.
- Pomaže u detoksikaciji organizma u celosti, pored toga što hidrira organizam, poboljšava eliminaciju toksina putem jetre.
- Ukoliko je pravite od životinjskih kostiju, biće bogata kolagenom i na taj način uticati na bolje stanje koštano zglobnog sistema, ali i kože u celosti. Deluje kao antiejđžing preparat i utiče na smanjenje celulita.
- Začinska bilja ruzmarin, origano, biber , majčina dušica, peršun su bogati eteričnim uljima i cinkom koji imaju značajan antibakterijski i antivirusni efekat. Dodajte prirodne začine u vašu supu i poboljšajte šanse da se izbegnete prehladu.
- Šargarepa i celer osnovni sastojci svake domaće supe su bogate vitaminom A i C koji ne samo što pomažu u detoksikaciji i borbi protiv infekcija, nego i pomažu u borbi protiv raznih kožnih bolesti, posebno akni i ekcema.
- Bujon od pilećeg mesa bogat je gvožđem, vitaminima B kompleksa, kalcijumom, magnezijumom i cinkom
- Pileće meso tokom kuvanja otpušta aminokiselinu cistein koja je vrlo slična acetilcisteinu koji se koristi kao lek kod različitih prehlada respiratornog sistema. Ona razlaže sluz u nosu i grlu i olakšava disanje, a pomaže i pri iskašljavanju sekreta iz pluća.
- Istraživanja su pokazala da pored efikasnosti u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija, domaća supa, ukoliko se redovno konzumira može uticati na snižavanje povišenog krvnog pritiska i holesterola.
Mnogi prave greške u pripremi
Iako deluje vrlo jednostavno za pravljenje na određene sitnice morate obratiti pažnju, ukoliko želite da supa bude ukusna i da je iz njenih namirnica izvučen nutritivni maksimum. Nikada ne kuvajte supu na najvećoj temperaturi. Bolje je duže je krčkati na blažoj vatri, jer tako njeni sastojci ne postan prekuvani, a vitamini i minerali ubijeni. Ne preterujte sa žačinima, posebno se sa solju, ali i ne eksperimentišite previše sa začinskim biljem jer supa može da bude otužna.
Priprema pilećeg bujona
Pileći bujon se brzo i jednostavno pravi, a možete ga napraviti u većim količinama, potom sačuvati u zamrzivaču. Za njega Vam je neophodno pileće meso, najbolje krila, batak, karabatak i vrat, povrće po želji, a najbolje šargarepa, celer i peršun. Kuvajte meso i povrće, nakon ključanja vode još 20-30 minuta. Procedite i koristite odmah ili ostavite u zamrzivaču. Dodajte so i biber po želji. Bujon možete konzumirati čist, ali on može da bude i odlična osnova za supe, čorbe ili neko drugo jelo.
Sipajte dve kašike maslinovog ulja u šerpu, dodajte iseckani crveni luk, 3 čena belog luka, praziluk i malo đumbira, sve to dinstajte 3 minuta. Dodajte 2l bujona, piletinu, lovorov list, so i biber po ukusu. Dodajte povrće po želji (šargarepa, celer, krompir, batat, šparglu), ako volite malo jači ukus, možete dodati i pečurke. Sve to krčkajte na blažoj vatri pola sata dok povrće ne omekša.
Supa za zdrave kosti
Ukoliko želite da unesete dodatni kalcijum u organizam, domaća supa od kostiju je pravo rešenje za Vas. Da bi se dobro kalcijum absorbovao potrebno je dodati malo sirćeta ili sveže ceđenog limuna. Najbolje je da uzmete goveđu kost, a možete dodati i meso po želji ( piletina, ćuretina, teletina). Dodajte testeninu ili žitarice u zavisnosti od dijetetskih navika ( standardna, integralna testenina, heljda, proso, kinoa, integralni pirinač). Umutite dva belanceta i dodajte malo peršuna, soli i bibera.