PUNI SU PESTICIDA - Evo kako ćete znati da su prskani, kada kupujete krastavac i paradajz, jednostavan i brz trik
Obratite pažnju, a za svaki slučaj, saznajte i kako da pravilno operete povrće.
Kada kupujete paradajz i krastavce, posebno je važno biti siguran da su bezbedni za konzumaciju i da nisu kontaminirani pesticidima. Postoji jednostavan trik koji možete isprobati kod kuće kako biste proverili da li su ovi proizvodi bili izloženi pesticidima.
Kako da izvedete trik
Operite paradajz ili krastavac. Pre nego što počnete sa testiranjem, operite voće pod mlazom vode kako biste uklonili prljavštinu i površinske ostatke. Pripremite mešavinu sode bikarbone i vode i u malu činiju stavite jednu kašičicu sode bikarbone, a zatim dodajte dovoljno vode da napravite pastu. Dobro promešajte kako bi se soda bikarbona potpuno rastopila.
Nanesite pastu na paradajz ili krastavac. Koristite prst ili četkicu da nanesete pastu na celu površinu voća ili povrća. Pazite da ravnomerno pokrijete svaki deo i sačekajte nekoliko minuta. Ostavite pastu da deluje na površini paradajza ili krastavca oko 5 do 10 minuta.
Tokom ovog vremena, soda bikarbona će reagovati ako postoje pesticidi na površini. Isperite pod vodom. Nakon što je prošlo nekoliko minuta, isperite paradajz ili krastavac pod mlazom vode kako biste uklonili pastu i sve ostatke. Posmatrajte rezultate. Ako su paradajz ili krastavac bili prskani pesticidima, mogu se pojaviti promene u boji ili teksturi na mestu gde ste nanosili pastu. Čist i neprskan proizvod neće pokazati nikakve znakove reakcije.
Izbegavanje konzumiranja voća i povrća koji su najviše tretirani pesticidima je korak ka zdravijem životu. Kupovina organskih namirnica je klimav teren jer danas nama nisu dostupni proizvodi koji su 100 odsto organski.
Ovo je spisak proizvoda koji su najviše tretirani pesticidima:
- Jagode
- Jabuke
- Nektarine
- Breskve
- Celer
- Grožđe
- Trešnje
- Spanać
- Paradajz
- Čeri paradajz
- Krastavac
- Paprika babura
Testiranje pojedinih jagoda je pokazalo da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pesticida, dok su grožđe i paprike prskane sa 15 vrsta pesticida.
Ukoliko niste u mogućnosti da jedete organsku hranu ili sami da uzgajate istu, preporučujemo vam 4 načina na osnovu kojih možete da operete voće i povrće od pesticida:
Pranje hladnom vodom
Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80 % pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom. Bitno je da dobro trljate voće i povrće rukama ispod mlaza vode. Takođe, morate da obratite pažnju na pukotine i da ih dobro operete (naprimer, jabuka oko peteljke) jer se tu najčešće zadržavaju pesticidi.
Da bi se voće i povrće oslobodilo od pesticida najmanje 30 sekundi perite voće i povrće ispod mlaza vode.
Rastvor soli
U 4 šolje tople vode rastvorite 2 kašike soli. U taj rastvor potopite voće ili povrće pa pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Posle toga operite voće i povrće ispod mlaza hladne vode. Ovaj rastvor može da ošteti jagode pa se ne preporučuje da ih perete u njemu.
Rastvor sirćeta i vode
U činiju sipajte vodu i sirće u razmeri 2:1. U taj rastvor potopite voće i povrće i pustite da odstoji pola sata do sat vremena. Nakon toga operite voće i povrće pod mlazom hladne vode. Osim što ćete ga oprati od pesticida, voće i povrće će duže trajati nakon ovog pranja.
Domaći sprej
U raspršivač sipajte 1 šolju vode, 2 kašike sirćeta, 1 kašiku limunovog soka. Isprskajte voće i povrće, sačekajte 30 sekudni, pa ga operite ispod mlaza hladne vode. Ovo funkcioniše ako ste u žurbi i ne možete da čekate da se voće dezinfikuje u rastvoru sirćeta ili soli.
Istraživanja su pokazala da je jedan od boljih načina uklanjanja pesticida sa voća i povrća - skidanje kore (ako je to moguće). Salati, paprikama i jabukama morate da odsečete one delove oko peteljki jer se tu nalazi najviše pesticida i bakterija.