ПУНИ СУ ПЕСТИЦИДА - Ево како ћете знати да су прскани, када купујете краставац и парадајз, једноставан и брз трик
Обратите пажњу, а за сваки случај, сазнајте и како да правилно оперете поврће.
Када купујете парадајз и краставце, посебно је важно бити сигуран да су безбедни за конзумацију и да нису контаминирани пестицидима. Постоји једноставан трик који можете испробати код куће како бисте проверили да ли су ови производи били изложени пестицидима.
Како да изведете трик
Оперите парадајз или краставац. Пре него што почнете са тестирањем, оперите воће под млазом воде како бисте уклонили прљавштину и површинске остатке. Припремите мешавину соде бикарбоне и воде и у малу чинију ставите једну кашичицу соде бикарбоне, а затим додајте довољно воде да направите пасту. Добро промешајте како би се сода бикарбона потпуно растопила.
Нанесите пасту на парадајз или краставац. Користите прст или четкицу да нанесете пасту на целу површину воћа или поврћа. Пазите да равномерно покријете сваки део и сачекајте неколико минута. Оставите пасту да делује на површини парадајза или краставца око 5 до 10 минута.
Током овог времена, сода бикарбона ће реаговати ако постоје пестициди на површини. Исперите под водом. Након што је прошло неколико минута, исперите парадајз или краставац под млазом воде како бисте уклонили пасту и све остатке. Посматрајте резултате. Ако су парадајз или краставац били прскани пестицидима, могу се појавити промене у боји или текстури на месту где сте наносили пасту. Чист и непрскан производ неће показати никакве знакове реакције.
Избегавање конзумирања воћа и поврћа који су највише третирани пестицидима је корак ка здравијем животу. Куповина органских намирница је климав терен јер данас нама нису доступни производи који су 100 одсто органски.
Ово је списак производа који су највише третирани пестицидима:
- Јагоде
- Јабуке
- Нектарине
- Брескве
- Целер
- Грожђе
- Трешње
- Спанаћ
- Парадајз
- Чери парадајз
- Краставац
- Паприка бабура
Тестирање појединих јагода је показало да су прскане са чак 17 различитих врста пестицида, док су грожђе и паприке прскане са 15 врста пестицида.
Уколико нисте у могућности да једете органску храну или сами да узгајате исту, препоручујемо вам 4 начина на основу којих можете да оперете воће и поврће од пестицида:
Прање хладном водом
Истраживања су показала да се од 70 до 80 % пестицида може опрати са воћа и поврћа само хладном водом. Битно је да добро трљате воће и поврће рукама испод млаза воде. Такође, морате да обратите пажњу на пукотине и да их добро оперете (например, јабука око петељке) јер се ту најчешће задржавају пестициди.
Да би се воће и поврће ослободило од пестицида најмање 30 секунди перите воће и поврће испод млаза воде.
Раствор соли
У 4 шоље топле воде растворите 2 кашике соли. У тај раствор потопите воће или поврће па пустите да одстоји 30 до 60 минута. После тога оперите воће и поврће испод млаза хладне воде. Овај раствор може да оштети јагоде па се не препоручује да их перете у њему.
Раствор сирћета и воде
У чинију сипајте воду и сирће у размери 2:1. У тај раствор потопите воће и поврће и пустите да одстоји пола сата до сат времена. Након тога оперите воће и поврће под млазом хладне воде. Осим што ћете га опрати од пестицида, воће и поврће ће дуже трајати након овог прања.
Домаћи спреј
У распршивач сипајте 1 шољу воде, 2 кашике сирћета, 1 кашику лимуновог сока. Испрскајте воће и поврће, сачекајте 30 секудни, па га оперите испод млаза хладне воде. Ово функционише ако сте у журби и не можете да чекате да се воће дезинфикује у раствору сирћета или соли.
Истраживања су показала да је један од бољих начина уклањања пестицида са воћа и поврћа - скидање коре (ако је то могуће). Салати, паприкама и јабукама морате да одсечете оне делове око петељки јер се ту налази највише пестицида и бактерија.