Reč je ovom VOĆU - Najstroža tajna kuvara, kako da vam ŠNICLA bude MEKANA i sočna kao u restoranu, a potreban je jedan sastojak
Probajte kada sledeći put budete spremali crveno meso koje je samo po sebi komplikovanije za pripremu.
Srbi dosta vole crveno meso, junetinu i posebno svinjetinu. Međutim, priprema ovog mesa može biti poseban izazov, posebno ukoliko nemate neko veliko iskustvo u kuhinji.
Sigurno ste nekada u restoranu naručili šniclu i oduševili se koliko je meso sočno i ukusno, a vama u kućnoj pripremi nikada ne ispadne tako. Ipak, postoji jedna tajna koja sve može preokrenuti u vašu korist.
Reč je o kiviju, koji je tajna mnogih kuvara, a utiče na to da meso bude mekano.
Ako želite da vaša svinjetina ili govedina budu neverovatno mekani, kivi je tajni sastojak koji će vam pomoći. Samo nekoliko kriški ovog voća, prekrivenih preko mesa i kratko odstojanje pre pečenja, mogu da transformišu strukturu mesa u nešto neverovatno mekano.
Kao neka vrsta prirodne marinade, kivi igra ključnu ulogu. Razlog za to leži u prisustvu proteolitičkih enzima u kiviju, koji imaju moć da razgrađuju vezivno tkivo u mesu. Ovo omogućava da meso postane mekše, skoro da se topi u ustima. Ako više volite da marinirate meso, sve što treba da uradite je da pratite svoj uobičajeni proces mariniranja, ali dodajte narezani kivi sat ili dva pre samog procesa pripreme mesa.
Međutim, važno je voditi računa da meso ne bude predugo izloženo kiviju, jer prevelika mekoća može dovesti do raspadanja mesa tokom pripreme. Pored kivija, sličan efekat na mekoću mesa može imati i ananas, tropsko voće koje takođe sadrži slične enzime koji pomažu u mekšanju mesa.
Dakle, ako kivi nije dostupan, ananas može biti odlična zamena za postizanje istog rezultata. Ovaj jednostavan trik je koristan dodatak klasičnom načinu pripreme mesa i može napraviti značajnu razliku u teksturi, pružajući vam nezaboravno iskustvo uživanja u sočnom, neverovatno mekom komadu mesa.
U nastavku saznajte i kako da razlikujete junetinu od teletine.
Razlikovati ih možete prvenstveno po boji:
Teletina je najsvetlija od njih, junetina je svetlo crvene boje (loj je beo), a govedina je tamno crvena (loj je bledožut). U trgovinama je teško pronaći teletinu, za razliku od junetine i govedine. One se razvrstavaju u kategorije, a u dijetalnoj ishrani najbolje je koristiti najkvalitetniju od njih, I kategoriju.
- I kategorija: meso mekših delova buta i leđa s kostima ili bez kostiju
- II kategorija: meso tvrđih delova buta i lopatica.
- III kategorija: meso vrata, podlopatice, prsa, rebra, potrbušine, kolenice i podlaktice
nekategorisano meso (pečenica ili file)