Oni uopšte NE BI TREBALO DA JEDU PARADAJZ - Ljudi koji imaju probleme sa ovim ORGANOM, moraju da budu veoma OPREZNI
02.07.2024.
06:59
Komentari ()
Sveži paradajz je omiljeni sastojak mnogih jela širom sveta, ali da li ste znali da za neke ljude može da bude štetan?
Verovali ili ne, zbog omiljene letnje salate može da se stvori kamen u bubregu. Paradajz je omiljena letnja salata mnogih. Sočni, osvežavajući crveni plod prepun likopenagotovo svi vole i smatraju bezbednom i vrlo zdravom namirnicom, ali paradajz zapravo može da ima neka loša neželjena dejstva.
Ako osećate neke od sledećih simptoma, možda pripadate grupi ljudi koja ne bi smela da konzumira paradajz:
- Alergija ili netolerancija: Osobe koje su alergične na paradajz ili imaju netoleranciju mogu imati alergijske reakcije ili gastrointestinalne probleme.
- Bubrežni kamenci: Paradajz sadrži oksalate koji mogu doprineti formiranju bubrežnih kamenaca kod osoba sklonih tom problemu.
- Gastritis ili čir na želucu: Kiseline u paradajzu mogu iritirati želudac i pogoršati simptome gastritisa ili čira na želucu.
- Refluks kiseline: Kiseline u paradajzu mogu izazvati refluks kiseline kod osoba koje pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).
- Histaminska intolerancija: Paradajz može sadržavati histamin, koji može izazvati simptome kod osoba koje su preosetljive na histamin.
- Zeleni delovi paradajza: Stabljike i lišće paradajza sadrže toksični alkaloid gojičin koji može biti štetan ako se unese u većim količinama.
- Nedozreli paradajz: Nedozreli paradajz može sadržati veće količine solanina, koji može biti toksičan za ljudski organizam.
- Interakcije sa lekovima: Paradajz može imati interakcije sa određenim lekovima, naročito sa inhibitorima monoaminooksidaze (MAO), što može dovesti do nepoželjnih efekata.
- Rizik od bakterijskih infekcija: Sveži paradajz može biti kontaminiran bakterijama poput Salmonelle ili E. coli, što može dovesti do gastrointestinalnih infekcija.